EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова лаборатория в София Тех Парк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова лаборатория в София Тех Парк

mail10:24 | 17.06.2016прегледи 1148 коментарикоментари 0


Лабораторията „Интелигентни комуникационни инфраструктури“ бе официално открита в София Тех Парк. 

Лабораторията е съставена от две обособени звена, които ще се развиват и работят в две области на научни изследвания и иновации – „Управление на железопътния транспорт“ и „Кооперативни интелигентни мрежи и интернет на нещата“.

ERTMS-звеното ще прави изследване, разработка, тестване на компоненти и устройства, предлагане на решения за поддръжка, валидиране на устройства, моделиране и симулиране на устройства и системи, както и обучение на персонал. Освен това в него ще се изследват и анализират процесите на конфигуриране на влакови бордови устройства и комуникацията им с релсовата инфраструктура, което ще позволи да се подобри управлението на влаковете.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски отбеляза, че всички железопътни участъци, които в момента се модернизират се оборудват с Европейската система за управление на трафика в железопътния транспорт (ERTMS). Той допълни още, че инвестиционните амбиции на БДЖ са догодина да се стартира процедура за закупуване на нов подвижен състав, който да се движи в модернизираните участъци.

„Уникалната иновационна среда на София Тех парк трябва да се превърне в катализатор за иновациите в страната ни и предпоставка за повишаване конкурентоспособността на икономиката ни. Чрез приложението на иновациите в нови пазарни продукти можем да повишим брутния вътрешен продукт /БВП/ и да ускорим икономическия растеж“, заяви на свой ред заместник-министърът на икономиката Любен Петров. В лабораторията „Интелигентни комуникационни инфраструктури“ (ИКИ) ще се извършва научно-изследователска и развойна дейност в областта на съвременните телекомуникационни технологии, тяхното развитие и приложение в различни области. „Лабораторията за интелигентни комуникационни инфраструктури в София Тех Парк е едва третото такова звено в Европа. Тя позволява тестване на редица устройства за контрол, управление и сигнализация – част от Европейската система за управление на жп транспорта“, подчерта заместник-министър Петров. В заключение заместник-министърът на икономиката каза, че лабораторията дава огромно предимство на българските производители на такива устройства за директен достъп до последните технологии, изследователски капацитет и ноу-хау.

На официалното откриване на Лабораторията „Интелигентни комуникационни инфраструктури“ присъстваха Руди Демот, президент-министър на Федерация Брюксел-Валония, Ивайло Московски, министър на транспорта, Н.Пр. посланикът на Кралство Белгия Аник Ван Калстър, Проф. Георги Михов, ректор на Технически университет, София, дипломати и експерти по интелигентна инфраструктура.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg