EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова криза надвисва над US банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова криза надвисва над US банки

mail16:45 | 18.08.2023прегледи 744 коментарикоментари 0


Американският банков сектор се доближава до друг източник на сътресения – риска от рязко понижаване на рейтингите на десетки банки, сред които може да е и "Джей Пи Морган Чейс"  (JPMorgan Chase). Това предупреди в интервю за Си Ен Би Си анализаторът от "Фич" (Fitch) Крис Волф.

Рейтинговата агенция намали оценката си за състоянието на сектора през юни и анализаторът отбелязва, че този ход е останал в голяма степен незабелязан, тъй като не е довел до понижаване на рейтинга на банки.

Още едно понижение на рейтинга на отрасъла – от А+ до АА- ще принуди "Фич" да преразгледа рейтинга на всяка от над 70 американски банки, които покрива. Това каза Волф в ексклузивно интервю за Си Ен Би Си от централата на компанията в Ню Йорк.

"Ако слезем до А+, то това ще доведе до пренастройка на всичките ни финансови мерки и вероятно ще се изрази в действия към отрицателен (неивестиционен рейтинг)",  коментира Волф.

Агенциите за кредитен рейтинг, на които се позовават инвеститорите в облигации, разтърсиха напоследък пазарите с действията си.

Миналата седмица "Мудис" понижи рейтинга на 10 малки и средни банки и предупреди, че може да направи същото със 17 други банки, включително по-големи институции като "Труист" (Truist) и "Ю Ес банк" (US Bank).

По-рано този месец "Фич" понижи дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ заради дисфункция на политическите институции и все по-голям дългов товар. Тази стъпка бе осмяна от бизнес лидери, включително от главния изпълнителен директор на "Джей Пи Морган".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg