EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова компания за екоплодове в Пазарджик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова компания за екоплодове в Пазарджик

mail09:10 | 30.05.2011прегледи 2127 коментарикоментари 0


В Пазарджик заработи ново предприятие за преработка на плодове и зеленчуци „Ековита”, проект реализиран по 123 мярка „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.  Италианското дружество Ригони ди Азиаго e световен лидер в производството на биосертифицирани продукти: мед, конфитюри, подсладители от ябълков концентрат, лешников крем шоколад. Компанията присъства на българския пазар от 1993 г. и за тези години разви позицията си чрез създаване на няколко дружества опериращи в областта на биологично земеделието и свързаната с него хранително-вкусова промишленост. Най-големите от тях са: Екотерра ООД и Ековита ООД.

Дружество Екотерра ООД се занимава с отглеждане и търговия с биосертифицирани плодове и в момента обработва над 950 хектара земя в Област Монтана, близо до границата със Сърбия. До днес фирмата е засадила около 70 хектара с биосертифицирани ягодови насаждения, 60 хектара с биосертифицирани лешници, 60 хектара общо с биосертифицирани къпини и биосертифицирани малини и 110 хектара с биосертифицирани овощни градини в т.ч. ябълки, сливи, череши, вишни и лешници.

Дружество Ековита ООД, оперира в областта на преработката, замразяването и търговията на малки биосертифицирани плодове, както култивирани, така и горски. В Пазарджик, през септември 2004 г., бе открито модерно предприятие за първична обработка и замразяване на плодове, което заема площ от 12 000 кв.м., от които около 5 000 кв.м. са застроена площ и представлява инвестиция от 2,5 милиона евро, която е първият етап от фирмените цели за създаване на модерно преработвателно предприятие.
Инвестиции
През 2010 г. е направена обща инвестиция от повече от 4 милиона евро, необходима за производство, преобразуване и реконструкция на съществуващата производствена база. Фирмите се контролират и сертифицират от QCertification АД, един от сертифициращите органи признати от Европейския съюз.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg