EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нова заплаха срещу забраните на ГМО в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова заплаха срещу забраните на ГМО в ЕС

mail15:30 | 29.05.2014прегледи 1158 коментарикоментари 0


В Брюксел тази седмица се обсъжда нов закон, който би могъл да предостави на биотехнологични компании, като Monsanto и Syngenta безпрецедентна власт над решенията за забрана на генетично модифицирани (ГМ) култури в Европейския съюз, според Екологично сдружение За Земята и Приятели на Земята Европа .
Новият закон се представя, като начин да се даде на правителствата повече суверенитет при решенията за налагане на забрана за отглеждане на ГМ култури. Настоящите предложения, обаче, дават на биотехнологичните компании законното право да решават дали да се допускат такива забрани. Ако те откажат, правителствата ще са принудени отново да се позоват на неясни и ненаучни правни основания, въз основа на които да забранят ГМ култури, отваряйки вратата за съдебни спорове и огромни санкции].
Ивайло Попов, координатор на кампанията срещу ГМО от За Земята коментира: "Обида към демокрацията е, да се даде правен статут на компании като Monsanto при всяко решение за забрана на техните продукти. Правителствата трябва да могат да забраняват нежеланите и рискови ГМ култури, без да е необходимо разрешението на компании, които печелят от тях." и допълни " Страните членки, които традиционно са срещу ГМО, сред които е и България, не бива да се заблуждават, че настоящото предложение е крачка напред в свободата им да налагат забрани за отглеждане на ГМО. Напротив - то не предоставя на правителствата солидни правни основания за забрана на ГМО и затова те трябва или да го отхвърлят или да изискат по-амбициозни промени."
За Земята призовава на националните правителства да бъдат дадени истински правомощия, за да запазят своите страни без ГМО и да защитят избора на потребителите. Като минимум, следва да бъде отхвърлено предложението правителствата да искат разрешение за забрана от биотехнологичните компании, а правното основание за забрана на ГМ култури трябва да бъде променено.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg