EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нова жалба срещу държавна помощ за ТЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова жалба срещу държавна помощ за ТЕЦ

mail13:35 | 19.06.2017прегледи 987 коментарикоментари 0


 Международната екоорганизация за правна помощ ClientEarth внесе нова жалба срещу България пред Европейската комисия относно отпусната държавна помощ на централи за високоефективно производство на топло- и електроенергия. Става дума за 1,3 млрд. евро за преференциално изкупуване на електроенергия, произведена от централи, включително и такива, изгарящи въглища. Само преди месец ClientEarth внесе друга жалба пред Комисията за неправомерно използване на държавна помощ от въглищните централи в България.

Сам Брайт, адвокат в ClientEarth, коментира: „България осигурява на въглищните централи несправедлива и незаконна субсидия, чрез която ги поддържа. По този начин страната възпрепятства справедливия преход към нисковъглеродна икономика.“

Според българското законодателство националният енергиен оператор трябва да изкупува всичката енергия, произведена по високоефективен начин от централите за комбинирано производство на електро- и топлоенергия (т.нар. централи за ко-генерация). За по-високата цена на произведената електроенергия обаче плащат именно потребителите под формата на такса, включена в месечните им сметки. Европейският съюз (ЕС) определя това като държавна помощ, тъй като според българското законодателство както таксата, така и плащанията към централите са задължителни.

Изчисленията на ClientEarth показват, че по този начин от 2007 г. до 2016 г. над 50 централи са получили помощ в размер на поне 1,3 млрд. евро. От тях над 300 млн. евро са платени на замърсяващи въглищни централи. Въпреки че този начин на финансиране продължава от десетилетие, българското правителство никога не е получавало одобрение за въвеждането на подобна такса, както се изисква според законодателството на ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg