EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова е-система в Патентното ведомство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова е-система в Патентното ведомство

mail10:00 | 28.10.2014прегледи 851 коментарикоментари 0


Нова електронна платформа за регистриране и обработване на заявките за патенти ще облекчи работа на Патентното ведомство и ще пести пари и време на нашите изобретатели, съобщи и.д. председателят на Патентното ведомство на България Камен Веселинов. Електронната платформа е направена по проект по ОП "Административен капацитет" под ръководството на Камен Веселинов. Базата на новата електронна платформа е разработена от Световната организация за интелектуална собственост, внедрена е в 60 - 70 страни, включително и у нас, като е хармонизирана с българската нормативна база. Платформата има да основни модула - единият се ползва от служителите на ведомството, а другият включва системите за подаване на заявки за патенти, за прехвърляне на интелектуална собственост и други вторични дейности.

Услугите в новата електронна платформа ще са безплатни. В системата се влиза през сайта https://portal.bpo.bg. Заявките могат да се правят денонощно без необходимост от потвърждаване на служител от Патентното ведомство. През 2015 година в България трябва да започне внедряването на така наречения Европейски патент, който да важи в целия ЕС. А това допълнително ще облекчи работа на изобретателите и компаниите. И сега фирмите могат да заявяват национален патент и Европейски патент, но като информират Европейското патентно ведомство къде искат той да е валиден. Трябва обаче да плащат такси за тези държави, където искат защита на продукта си.
Нашето патентно ведомство има 115 души, а Европейското патентно ведомство е с над 7000 служители. Това е втората по големина в Европейския съюз структура след Европейската комисия, която пък има няколко десетки хиляди служители. Политиката на Българското патентно ведомство за квалификация на служителите, включва курсове в областта на правото и за изучаване на чужди езици. За да станете служител на Европейското патентно ведомство е нужно да знаете поне три чужди езика и да владеете добре правната материя, посочи Веселинов. Началните заплати в нашето Патентно ведомство са в порядъка на 250 евро, а стажантите в Европейското патентно ведомство започват с 1250 евро възнаграждение, тъй като специалисти се търсят постоянно, затова трудно задържаме нашите експерти, каза Веселинов. Цените за получаване на патенти у нас трябва да паднат с въвеждането на новата платформа, а и защото не са разходно ориентирани. Таксите, които се събират от името на държавата за поддръжка на патенти са в порядъка на 10 млн. лева годишно, а издръжката на Патентното ведомство е около 3 млн. лева, каза пред репортер на БТА Веселинов. Патенти се искат в ситуация, когато фирмите започнат да генерират продукти и иновации. Изобретения се правят само при работеща икономика, категоричен е Веселинов. Заявките обикновено не идват от ентусиасти, а от пряката работа на компаниите, които се опитват да усъвършенстват технологиите си.

У нас заявките за патенти са предимно от физически лица, което директорът на Патентното ведомство определи като екзотика. Българските фирми са все още далеч от нивото, което им позволява генериране на изобретения. В България заявките за патенти са между 200 - 300 годишно. В Европейското патентно ведомство само компанията "Сименс" заявява около 2000 патента годишно, не са редки случаите на фирми с по 1200 - 1500 заявки за интелектуална защита.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg