EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова визия за летище Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова визия за летище Варна

mail13:15 | 12.03.2018прегледи 4035 коментарикоментари 2


Летище Варна инвестира в ново светлинно оборудване и подмени цялостната си система за управление и контрол на светотехническите съоръжения на пътеките за рулиране и летателната писта. Тъй като концесионерът на летището наследи старата система, която бе на възраст между 40 и 50 години, Фрапорт започна дейността по проекта за подмяна на светлините още през 2014 г.

Новите светлини вече са факт и ще подобрят не само безопасността на летището, но и бързината на реакцията при нужда от поправки и поддръжка – новата светотехническата система е „умна“ и сигнализира при проблеми. Подменени са 124 светлини на подходите за излитане и кацане, както и регулаторите за интензитет на светлините и системата за дистанционно управление. Проектът е оценен на 2.92 милиона лева, а новото оборудване ще улесни полетите в периоди със занижена видимост.

В момента Фрапорт Туин Стар провежда още два мащабни проекта на варненското летище – подобрения в хангара за ремонт на въздухоплавателни средства и пълната реконструкция на пътека за рулиране „Алфа“. „Алфа“ е най-дългата и най-използваната пътека на летището, а от хангара в момента се възползват двама наематели: българските компании „Bulgarian Air Charter“ и „Elektra Trans Global“. Подобренията на хангара до момента струват близо 590 000 лева.

За първите 10 години на концесията си, операторът на морските летища е инвестирал 350 милиона лева във Варна и Бургас, а до 2027 година се очакват инвестиции от още 256 милиона лева.

Художественото дуо RAGS ще изрисува една от летищните сгради през април

Дуото RAGS спечели конкурса Art Airport Challenge, който летище Варна обяви, за да даде нов облик на една от сградите си. Шест екипа се състезаваха във втория етап на конкурса: Glow, 140 Ideas, Rocket01, Faunagraphic, Nasimo и RAGS. Задачата на шестте бе да изготвят визуален graffiti проект, който да съответства с визията на летищния оператор, "Ние оставяме летището в сърцето на всеки пътник".

Победителят бе излъчен на изложба, представяща проектите на шестте екипа в Терминал 2 на летище Варна. Освен наградата от 8500 лева, RAGS ще получи всички необходими инструменти, материали и техническо съдействие, за да реализира своята творба върху фасадата на сградата, с обща площ 900 кв. м.

Проектът ще бъде реализиран през месец април, а официалното му откриване ще съвпадне със седемдесетия юбилей на летище Варна на 9 май.

С преобразяването на летищната сграда, „Фрапорт Туин Стар“ цели да се сдобие с едно уникално произведение на изкуството и летищният оператор е изключително благодарен на всички участници за техния принос и ентусиазъм.

Общо 20 екипа се съревноваваха в конкурса, организиран в партньорство с Николай Божинов.
Повече информация относно инициативата, заинтересованите могат да научат на www.artairportchallenge.com.


 
Коментари
 
Атланта - 12-03-2018 г. 15:47:32

За пореден пък най-доброто летище в България показва как се прави. Всъщност е едно от най-добрите в Европа, ако трябва да сме точни.

Тереза - 12-03-2018 г. 15:51:09

Много добре започва да изглежда варненското, а и бургаското летища. Определено заприличват на цивилизовани, а не от миналия век.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg