EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова британска АЕЦ ще струва $40 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова британска АЕЦ ще струва $40 млрд.

mail18:35 | 25.02.2023прегледи 1965 коментарикоментари 0


Новата атомна централна на Е Де Еф (EDF) в Югозападна Англия "Хинкли пойнт Си" (Hinkley Point C) вероятно ще струва с поне 30 на сто повече, отколкото е заложено в последната бюджетна оценка, тъй като инфлацията е увеличила цената до почти 33 милиарда британски лири (40 милиарда долара), се посочва  в документи на Е Де Еф, цитиран от Ройтерс. 

Великобритания планира да построи нови ядрени централи, за да гарантира енергийната си сигурност и да подпомогне изпълнението на целта си за нетни нулеви емисии до 2050 година.

Е Де Еф предупреди при представянето на резултатите си в петък, че разходите за проекта "Хинкли пойнт Си", първата нова ядрена електроцентрала във Великобритания от близо две десетилетия, "може да достигнат 32,7 милиарда британски лири", базирайки се на индексите за инфлацията до 30 юни 2022 година.

Предишната оценка за разходите е била за 25 -26 милиарда британски лири и се е основавала на цените от 2015 година. 

Е Де Еф строи централата с китайската Си Джи Ен (CGN), която има 33,5-процентен дял в проекта. 

Според споразумението между компаниите по-високите разходи означават, че Е Де ЕФ може да поиска от Си Джи Ен да вложи по-голям капитал в "Хинкли", но френският гигант обяви, че "вероятността Си Джи Ен да не финансира проекта, след като  е достигнала предела на вложения от нея капитал, е висока".

Това означава, че на Е Де Еф може да се наложи да поеме допълнителните разходи за сметка на Си Джи Ен.

Е Де Еф е в процес на национализация от френското правителство, което е първата стъпка в плана за реинвестиране в ядрения бизнес и ще спомогне за  възстановяване на затъналата в дългове компания. 

Миналата седмица Е Де Еф съобщи за рекордна чиста загуба от 17,9 милиарда евро (19,1 милиарда долара),

Френската министърка на енергетиката Аниес Пание-Рюнаше заяви в събота пред радио "Франс", че правителството продължава да застава изцяло зад компанията.

Е Де Еф продължава да залага на юни 2027 година за начална дата за пуск на първия от двата си реактора в централата, но предупреди, че съществува риск от допълнително 15-месечно закъснение и за двата реактора, ако наложените от правителството локдауни и войната в Украйна доведат до нарушения по веригите за доставки. 

Проектът вече е закъснял с 10 години, като Е Де Еф бе обявил първоначално, че ще захранва британските домакинства още през 2017 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg