EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова IT компания се установи в Пловдив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова IT компания се установи в Пловдив

mail08:15 | 20.08.2015прегледи 1339 коментарикоментари 0


Още една голяма ИТ компания се установява в Пловдив, като така градът затвърждава тенденцията към превръщането си в център за ИТ и Аутсорсинг бранша, коментира кметът Иван Тотев. Украинската фирма Speedflow планира още тази есен офисът й в Пловдив да заработи активно. В града вече започнаха да пристигат служителите на компанията със семействата си, а Общината съдейства за настаняването на децата в детски градини и ясли, както и при записването на по-големите в училища.
„Нашата основна цел е Пловдив да бъде предпочитано място за живот, посещение и развиване на бизнес. От години идентифицираме всички предимства на града, създаваме нови и ги представяме в България и по света. Един от основните ни фокуси е ИТ и Аутсорсинг сектора и затова днешната новина е награда за усилията ни и показва, че сме на правилен път.“, сподели инж. Иван Тотев, кмет на Пловдив.
Speedflow има офиси в Лондон и Хонконг и е водещ световен доставчик на телеком билинг системи и софтуерни решения с общ оборот за 2014-а година 39 млн. щатски долара. До края на годината компанията планира да наеме и още 50 български служители и се очаква заплащането им да е от 1000 до 3000 лв.
„Преместването ни в Пловдив беше въпрос на икономика, не на лично пристрастие, макар че съм роден тук. Преди да вземем решение проучихме много държави като Полша, Унгария, Румъния, Сърбия и др. Анализирахме и много от по-големите български градове. Избрахме Пловдив, защото това е фантастичен град от гледна точка на логистика, инфраструктура, професионални кадри и административна подкрепа. За един инвеститор остава само да си гледа бизнеса.”, сподели Влад Еллис, собственик на Speedflow.
Според компанията основен фактор за избора на града е и високото качество и стандарт на живот. Именно това е причина за решението на нашите служителите да се преместят в друга държава и град.
 

Данни за ИТ и Аусторсинг сектора в Пловдив:
В сектора „ИТ и аутсорсинг“ в Пловдив по последни данни работят между 4 000 и 4 500 души, като само за последните 3 години бройката се удвои. Тенденцията в средносрочен план е заетите в сектора да нараснат до 8 000 - 10 000 човека.

 

Пловдив става по-атрактивен и заради новите офис проекти, които стартираха в момента и същевременно по-ниската наемна цена от тази в столицата. До няколко години нуждите на пазара на елитни офис площи клас А ще надхвърлят 100 000 кв.м. През последните три години градът се наложи като втора дестинация за IT и аутсорсинг сектора след София. Тук отвориха офиси компании като Telus International, Aii Data Pro, Scale Focus, Unify, 60К, Questers Group, Programista, Sofica Group и др., а сега и на Speedflow регистрирана в България като Спийдфлоу България ЕООД. Над 70 компании от сектора вече имат свои офиси в Пловдив, като тенденцията чужди компании да навлизат през Пловдив в България се увеличава.
На 10-ти септември 2015 в града се се проведе втори годишен бизнес форум „Outsourcing Destination Bulgaria”. Главна цел на тазгодишното събитие е да се продължат дискусиите за човешкия капитал и необходимите компетенции, сътрудничеството между IT и аутсорсинг бизнеса и образователните институции, като условие за изграждане на предприемаческа екосистема. Един от основните акценти в тази връзка е все по-наболелият въпрос свързан с политиката на привличането на таланти от страни извън ЕС. Във форума ще вземат участие специалисти със задълбочен поглед по темите, представители на централната и местна власти и браншови организации, представители на компании, които ще дадат обратна връзка за това какво е да се прави бизнес в Пловдив, състояние и перспективи.
Организатори на форума са Община Пловдив и „Индъстри Уоч“ в партньорство с Българската агенция за инвестиции, Българската аутсорсинг асоциация, ИКТ Клъстер Пловдив, Българската асоциация на софтуерните компании и Българска асоциация по информационни технологии.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165