EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов шеф на КПКОНПИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов шеф на КПКОНПИ

mail13:10 | 08.03.2018прегледи 4018 коментарикоментари 0


  Пламен Георгиев бе избран от парламента за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.
    Георгиев бе номиниран от ГЕРБ и Обединените патриоти. За поста се кандидатира и Николай Николов, издигнат от БСП. И за двамата не са открити документи за принадлежност към структурите на бившата ДС.
    За Георгиев гласуваха 148 народни представители, 66 бяха против, а четирима се въздържаха.
    За Николов гласуваха 79 депутати, 62 бяха против, а 73 се въздържаха.
    Дебатите по избора се превърнаха в спор между ГЕРБ и БСП за това доколко политически независим е всеки един от кандидатите. От левицата смятат, че Георгиев не е независим, защото е бил зам.-министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов. От дясно отговориха, че Николов също не е независим, тъй като е бил общински съветник от БСП в Ловеч.
    Кристина Сидорова от БСП отбеляза, че от ГЕРБ са пропуснали да съобщят някои факти от биографията на Георгиев, като например, че е бил прокурор по делото за "Софийски имоти", срещу кмета на Кърджали Хасан Азис, както и по "знаковото и показателно дело за кабинета "Борисов 1" - скандалът "Ало, Ваньо". Данните от биографията на Георгиев не говорят за независимост, коментира тя.
    Данаил Кирилов от ГЕРБ уточни, че Георгиев е бил зам.-министър в периода 2011-2013 г., когато министър на правосъдието е била Диана Ковачева. Тя беше избрана в правителството като представител на гражданското общество, заяви той. Нашият кандидат е достоен, работил е професионално, допълни депутатът.
    Прикрихте факта, че вашият кандидат е бил част от БСП, общински съветник от БСП, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. В Ловеч знаят, че Николов е млад човек, който е бил стимулиран да стигне до високи позиции, допълни той. По думите му, докато БСП управлява Ловеч, има 9 млн. лв. финансови корекции по оперативните програми. Пламен Георгиев е прокурорът, по чиито дела има осъдени политици, каза още Цветанов.
    Николов може да е бил общински съветник, но не е гледал делото за Мишо Бирата, заяви Антон Кутев от БСП. Колегата му Филип Попов посочи, че общинските съветници се избират от хората, а зам.-министър се назначава от управляващите.
 

-----------------------

Корупцията е наистина негативно явление, но има начин да се бори и съвсем скоро, буквално до седмици, очаквайте нови и нови резултати, и то много сериозни. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев, след избора му от парламента.
    Той уточни, че става въпрос за разкрития. "Ще бъдат хванати хора с пари, това ще се случи съвсем скоро", каза Георгиев.
    Председателят на КПКОНПИ коментира, че се е провело едно честно състезание за поста, но остана разочарован от ниското ниво, на което се е провел дебатът в българския парламент. "Толкова години съм си градил авторитета и сега да се политиканства на мой гръб, не мисля, че беше достойно", каза той.
    "Няма да допусна някой по някакъв начин да твърди, че аз съм обвързан с когото и да е", заяви Пламен Георгиев. Той посочи, че никога не е бил член на политическа партия, като експерт е бил поканен в екипа на Министерството на правосъдието от независим експерт, каквато беше Диана Ковачева, а след това е бил в независим орган като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. "Мисля, че в цялата си кариера съм доказал своята независимост", каза Георгиев.
   Работя срещу корупцията, дали е ГЕРБ, дали е БСП няма никакво значение, само един месец работи новата комисия,  след като се вляха органите и вече има такива примери, които по безспорен начин доказват политическата независимост, каза още Пламен Георгиев.
   Председателят на новата антикорупционна комисия каза, че в състава й ще предложи хора за всеки един от ресорите. Той посочи, че ще бъде предложен човек, който разбира от отнемане на имущество, такъв, който се е занимавал с публичния регистър на декларациите, и човек, който познава оперативната работа. "Ще бъде предложен човек, който ще бъде компетентен в конфликта на интереси. Разбира се, ще помисля - Николай Николов също е авторитетен човек, но не е само той", добави Георгиев, попитан дали ще покани опонента си за поста в новия антикорупционен орган. 
   Относно споменаването на случая с Мишо Бирата по време на дебата в пленарна зала Пламен Георгиев обясни, че е бил наблюдаващ прокурор по досъдебно производство срещу Ваньо Танов, а не се е занимавал с разследване на Бойко Борисов. Той посочи, че в досъдебното производство срещу Танов са били реализирани специални разузнавателни средства и чисто процедурно е било изписано какво е съдържанието на разговорите. "В този конкретен разговор това беше проверено и от вътрешна комисия и от кого ли още не, беше изписано - проведен служебен разговор между телефона на г-н Ваньо Танов с неустановен телефон на служебна тема във връзка с назначаване на лице", каза Георгиев. Откъде мога аз да извадя съдържание какво включва този разговор, коментира той. "Впоследствие прокуратурата не знам по какъв начин е установила съдържание на някакъв разговор, оттам нататък е текла проверка, с която аз нямам нищо общо", добави Георгиев.
   "Защо се пропуска, че по дело, по което аз работих, беше вкаран единственият политик в затвора - г-н Митхат Табаков, беше му свален имунитетът и лежа ефективно за корупция във връзка с обществени поръчки, не за друго престъпление", коментира още Пламен Георгиев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg