EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нов шеф на Здравната каса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов шеф на Здравната каса

mail11:00 | 28.07.2017прегледи 9619 коментарикоментари 0


Парламентът избра проф. Камен Плочев за управител на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. В гласуването участваха 206 депутати, от които 205 бяха "за", а един се въздържа.
Проф. Плочев има 38 години професионален опит в системата на здравеопазването, част от които са в сферата на управлението. Той е завършил висшето си образование в Медицинската академия - София. Има присъдена научна степен "Доктор на науките" по специалност "Инфекциозни болести" от ВМА, а през 2012 г. му е присъдена академична длъжност "Професор". Има следдипломна квалификация по "Здравен мениджмънт". Владее английски и руски език.
Проф. Плочев притежава безупречен авторитет и много добра професионална репутация, заяви при представянето му в пленарната зала председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова.
Мандатът на проф. Плочев ще е до 2020 г.
При дебатите депутати от различни групи заявиха подкрепата си към проф. Плочев.
Славчо Велков от БСП призова колегите си от левицата да подкрепят проф. Плочев. Велков обаче попита - как така един изтъкнат български учен, без да разбира нищо от финанси, се е нагърбил с подобна задача, и как честен човек като него би реагирал, ако бъде направен опит за натиск върху него за разпределението на огромния ресурс от средства.
Хасан Адемов от ДПС заяви, че независимо че са в опозиция, са убедени, че решаването на тежките въпроси в здравеопазването минава през надпартийни решения и консенсус. ДПС ще подкрепи кандидатурата, заяви и Нигяр Джафер. Тя поздрави проф. Плочев за идеята му за създаване на аналитично звено, защото е важно проблемите да се хващат навреме. Джафер изрази подкрепа и за създаване на бордове по специалности и специалисти, които са подчинени на касата, а не на лобистки интереси. Имаме огромен проблем с връщането на публичния характер на НЗОК, каза Джафер. Ще настояваме за ефикасно харчене на парите на здравноосигурените, за преодоляване на регионалните дисбаланси в системата, за поощряване на профилактиката и ранната диагностика, за демонополизация, отбеляза тя. Оправдайте очакванията, бъдете почтен, какъвто казват че сте, бъдете част от решението на проблемите, каза още тя.
Калин Поповски от Обединените патриоти заяви, че групата ще подкрепи кандидата. Той поиска от проф. Плочев да убеди надзора на касата, че максимално бързо трябва да се платят средствата за надлимитна дейност на болниците, както и да се засили контролът на касата над болниците.
Един конфликт между морал и натиск ще бъде спечелен от морала, заяви в отговор на въпросите проф. Плочев. Никога не бих направил нещо незаконно, няма административна и политическа длъжност, която да стои над морала, в който съм възпитан, подчерта той. У учените има потенциал да мислят нестандартно и може да помогнат, каза още той. Проф. Плочев благодари на депутатите за доверието и добрите думи. В най-скоро време ще започна да ви притеснявам, ще идвам, ще споделям с вас, ще ви моля за съдействие, защото съм само изпълняващ, но никой не може да ме спре да ви информирам, каза още той.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955