EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов фалит във ВЕИ сектора на Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов фалит във ВЕИ сектора на Германия

mail18:05 | 24.01.2014прегледи 1102 коментарикоментари 0


Германската компания Prokon, която инсталира вятърни паркове и се финансира от хиляди малки инвеститори, обяви фалит - поредният в сектора на възобновяемите енергии в страната, предаде Франс прес.
Prokon Regenerative Energien GmbH подаде молба за защита от кредитори в съда в Ицехое", в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, се казва в съобщение за инвеститорите, поместено в сайта на компанията.
Компанията е създадена в средата на 1990-те години и специфичното при нея е, че е финансирана от хиляди малки частни инвеститори - общо около 75 000 - привлечени от инвестицията, представена като "етична" и обещаваща много високи лихви от 6 до 8 на сто.
След този фалит, който има опасност да причини много големи загуби на множество малки инвеститори, правителството реши да засили контрола над този тип финансови продукти. Канцлерката Ангела Меркел изтъкна, че министърът за защита на потребителите Ханс-Петер Фридрих сигурно ще обсъди с финансовия министър Волфганг Шойбле съответно предложение за нови форми на финансово участие на гражданите и сигурността на финансовите продукти.
Prokon, в която работят около 1300 служители, предупреди за трудностите си преди десетина дни, но помоли малките инвеститори да не изтеглят парите си. Малко повече от половината се съгласиха да продължат да подкрепят предприятието, което се оказа недостатъчно, за да се избегне процедура за съдебно-административно оздравяване на компанията, припомня БТА.
Групата увери, че това още не означава край за Prokon и че предприятието все още има добри оперативни позиции и е уверено, че ще превъзмогне трудностите. Временният съдебен администратор на компанията Дитмар Пенцлин изтъкна, че Prokon "е на правилен път" и все още не е сигурно дали става въпрос за истински фалит или за молба за защита от кредитори "по предпазливост". Prokon е финансирала и е изградила над 50 вятърни парка в Северна Германия, но също така и в Полша, и развива дейност в сферата на биомасата. Германия реши бързо да излезе от ядрената енергетика след аварията в японската АЕЦ Фукушима и отпусна големи субсидии за развитието на възобновяемите енергии. Берлин вече отстъпва от тази система, раздула изкуствено многобройни вятърни или слънчеви инсталации, която доведе до силен скок на цените на електроенергията. Намаляването на субсидиите, задръстването на пазара и китайската конкуренция вече доведоха до закриването на много германски компании от сектора на слънчевата енергетика.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157