EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов стандарт за измерване на сгради

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов стандарт за измерване на сгради

mail16:09 | 23.02.2017прегледи 1020 коментарикоментари 0


Мапекс, българска геоинформационна компания, е първата организация, която въвежда в България един от най-популярните стандарти за измерване на сгради BOMA. Българските професионалисти в сектора на недвижимите имоти, инвеститори и наематели вече имат достъп до модерен метод за измерване на отдавани площи на офис, търговски, жилищни и производствени сгради, както и такива със смесено предназначение по методология, утвърдена от Института за американски национални стандарти (ANSI).

BOMA може да бъде използван от всички професионалисти от сектор недвижими имоти, собственици на сгради, архитекти и инженери, интериорни дизайнери, лизингови дружества, управители на активи, оценители, брокери и строители.
Методът за пресмятане на площи по тези стандарти се прилага за ново строителство и за съществуващи сгради от всякакъв тип с един или повече ползватели. Измерването на общата застроена площ на всеки етаж се извършва по вътрешния контур на ограждащите го стени. От площта на етажа се изваждат вертикалните пробиви като стълбища, асансьорни шахти, атриуми и ограждащите ги стени. Останалата площ се класифицира и разпределя в зависимост от предназначението си като използваема площ, етажни и сградни сервизни помещения, за да се получи като краен резултат отдаваемата площ за всеки ползвател или наемател.
Полученият резултат се базира на ясни и прозрачни критерии, зададени от стандарта и гарантира необходимия баланс на интересите и взаимоотношенията между наемател и наемодател. За разлика, според БДС наемателите плащат за стълбищата и за всички общи части, замерени като застроена площ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037