EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов ски-център пред фалит, твърдят експерти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов ски-център пред фалит, твърдят експерти

mail11:40 | 04.01.2010прегледи 1246 коментарикоментари 0


Ски център “Картала” в курорта Бодрост над Благоевград, открит преди дни,  е с предизвестен фалит, съобщават за в.“Струма” експерти от туристическия бранш. В момента ски съоръжението работи на загуба поради липса на скиори. Миналия месец представители на фирма с традиции в зимния туризъм направиха проучване и стигнаха до извода, че курортът Бодрост ще остане само с местно значение и няма перспективи да се превърне в зимен център на Югозапада. Такива ще останат Банско и отчасти Паничище и Добринище.

Най-малко 3-4 хотела, и то поне 4 и 5-звездни, са нужни, за да се натовари кабинковият лифт и ски зоната да върне вложените в нея пари, изчислили експертите. При най-добро развитие на обстоятелствата, за да се върнат подобни инвестиции, ще са нужни над 20 години, което ги прави безсмислени.

Инвестицията за ски центъра е на стойност от 15 млн. лв. Община Благоевград е съакционер в дружество с 30%.
Пак по твърдение на в. „Струма” собствениците на ски центъра не са се разплатили със строители, не са погасени и парите за обзавеждане в малката хотелска база, където е лифтът.

Изграждането на центъра, лифта и ски пистата предизвика протестите на различни екоорганизации. Според коалиция “За да остане природа в България” новият ски лифт и разширената ски писта са изградени с редица нарушения на българското законодателство за устройство на територията и опазване на околната среда.
Според официалните документи, с които разполага коалицията „За да остане природа в България”, нарушенията са следните: строителство на лифта е извършено без решение по оценка на въздействие по околната среда (ОВОС) . Разширението на пистата е извършено без задължителната преценка за необходимостта от ОВОС . Неправомерно е изсечена държавна гора, за да се изградят долна лифтова станция и пътища за поставянето на пилоните на лифта.

През ноември 2009 ЕК заплаши с нова наказателна процедура България заради строителството в Рила, като сред случаите, по които Брюксел настоя за обяснение, са "Картала" и лифтът от Паничище до 7-те рилски езера.
 На 11 декември 2009 държавна приемателна комисия е издала разрешение за ползване на съоръжението.
Изграденият лифт в „Картала” доби печална слава, след като през септември 2008 г. тогавашният премиер Сергей Станишев увисна на него за около половин час.
През това време лица, които не се представиха, отнеха фотоапаратите, с които природозащитници на място документираха участието на премиера Станишев в официалното откриване на съоръжението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158