EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нов скандал в парламента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов скандал в парламента

mail15:01 | 14.02.2014прегледи 1333 коментарикоментари 0


Заседанието на Народното събрание бе прекъснато поради липса на кворум. Преди това се разрази скандал между ДПС, ГЕРБ и БСП относно отпадането на агитацията по време на избори на език, различен от българския.
Предизборната кампания ще се води на български език - това приеха депутатите при второто четене на Изборния кодекс. Предложението на ДПС когато кампанията се води на език, различен от българския, да се осигури превод на български, бе отхвърлено. За него гласуваха 36 от народните представители, 116 не го подкрепиха, а 61 се въздържаха.
Резултатът от гласуването показа, че мнозинството от депутатите не подкрепят предложението на ДПС да се използва чужд език в предизборната кампания. Това предизвика острата реакция на депутатите от ДПС. Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира своя отрицателен вот с мотива, че този текст е не просто дискриминационен, а откровено застрашава българския език, защото по думите му едно антиевропейско мнозинство е забранило, на практика, използването на други езици в Европа. Местан също заяви: казахте на националните парламенти на другите държави, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани. Според него този текст е абсурден и даде пример, че ако листата на ДПС за европарламента се води, например, от Греъм Уотсън, той тогава на какъв език ще води кампанията. Местан попита къде има такова нещо в Европа и дали отново ще бъде глобен. А изказването на неговия колега Хюсеин Хафъзов предизвика острата реакция и на ДПС, и на "Атака", и на БСП:

Гласувам против потисническото мислене на част от българските депутати. Искам да бъда свободен и ще бъда свободен, заради тази свобода има български граждани, които са лежали по затворите, били са разстрелвани и ако мислите, че с този закон ще успеете да ме ограничите, отсега ви казвам, следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата си.

Тези изказвания предизвикаха още реакции в кулоарите и в залата. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров:

За нас е изключително възмутително депутат в българския парламент да казва, че ще върви по пътя на Давутоглу - външният министър на Турция има специални статии и изявления, в които той иска възстановяване на Османската империя. Тука български депутат, аз не мога да го нарека български, Хафъзов, да излиза и да казва, че върви по пътя на Давутоглу, означава, че той ще върви по пътя на неоосманизма. Това е възмутително. Това изявление със сигурност ще запали обществена реакция, естествено негативна.

Ето как реагира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов:

Аз турски не разбирам, за съжаление. Не можах да разбера много какво говорят. Но винаги сме имали много ясна политика по тази тема. Всеки човек колкото повече езици знае, толкова по-добре говори в една предизборна кампания на български. В изказването на г-н Местан имаше и доза истина, но в следващите изказвания видях опит за голяма провокация. Както се вижда, БСП са се разсипали като партия просто. Виждате как уплашено гледат. Нали го виждате господин Миков как слушаше какво му говорят пред него на трибуната и сега господин Стоилов се опитва да излезе от ситуацията, в която беше поставена БСП, но трудно това ще стане. Единственият изход са предсрочни избори.

След този скандал парламентът не можа да събере кворум и заседанието беше прекратено за днес.
 

Репортаж на БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg