EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов нисковъглероден строителен материал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов нисковъглероден строителен материал

mail17:45 | 25.10.2023прегледи 553 коментарикоментари 0


Учени от Техническия институт по физика и химия към Китайската академия на науките, вдъхновени от морски червеи, са разработили нов нисковъглероден строителен материал, предлагащ потенциал за спестяване на енергия и намаляване на емисиите в строителния сектор. Резултатите от изследването са публикувани в списание Matter.

„Традиционните строителни материали на базата на цимент консумират много енергия в производствения процес и в същото време генерират много въглеродни емисии, така че разработването на нови нисковъглеродни строителни материали е от голямо значение“, каза Уан Шутао, съавтор на изследването и участник в проекта.

Морските червеи Phragmatopoma californica има уникален подход към изграждането на жилищата си, които наподобяват пясъчни замъци. Те свързват пясъчни зърна или парчета черупки с помощта на слепващ секрет, и наблюдавайки ги, изследователите са разработили нов строителен материал, използвайки лепило на естествена основа. Новият материал може да се произвежда при ниски температури и атмосферно налягане.

Според проучването, строителният материал е универсален, като е приложим за различни субстанции, като пустинен, морски пясък, бетонна шлака, въглищна сгурия и минерални остатъци. Той също така притежава добра механична производителност, уникална възможност за рециклиране, свойства против атмосферни влияния и мащабируемост.

„Тези изключителни цялостни характеристики позволяват новия материал да бъде обещаващ при строителството на нисковъглеродни конструкции от следващо поколение“, казва Уан Шутао.

източник и снимка: Радио Китай


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg