EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов модел на заплати от 2011 в администрацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов модел на заплати от 2011 в администрацията

mail13:24 | 09.06.2010прегледи 2711 коментарикоментари 0


На днешното си заседание МС прие нов модел на заплащане в държавната администрация, съобщи след това министърът на финансите Симеон Дянков.

Брутното възнаграждение на служителите ще включва две части - постоянна и променлива. Постоянната ще включва основна заплата и допълнителни възнаграждения, които ще са обвързани с работното време.
Променливата ще зависи от постигнатите резултати.

Съотношението постоянна към променлива ще бъде 75 към 25 на сто.
Размерът на основната месечна заплата в постоянната си част да бъде определян чрез матрична скала със зададени ставки за съответната длъжност. По матричната скала вече се работи, каза министърът. Предвижда се още премахване на допълнителните възнаграждения за прослужено време, като те ще се добавят към основната заплата на служителя. Променливата част ще има два вида бонуси за постигнати резултати - текущи и целеви. В момента текущите съществуват в голяма част от администрацията - така
нареченото допълнително материално стимулиране, отбеляза Дянков. То ще се уеднакви за всички и ще се прави или на годишна база, или за по-кратък период.  Целевите бонуси ще поощряват индивидуалните постижения и ще зависят от личния принос, а не от длъжността на служителя. Премахва се процентът към заплащането, което зависи от събрани такси и глоби. 
Новият модел на заплащане ще бъде въведен от 1 януари 2011 година, като дотогава трябва да се променят 50 нормативни акта. 
В Министерството на отбраната и в МВР такова заплащане ще се въведе година по-късно - през 2012-а, съобщи министър Дянков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg