EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нов живот за старите къщи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов живот за старите къщи

mail09:06 | 05.07.2021прегледи 705 коментарикоментари 0


След широката кампания за саниране на многофамилните жилищни блокове, на пазара най-после се появи продукт за финансиране на енергийната ефективност и в еднофамилни жилищни сгради. Той включва предоставянето на кредит за дейности за постигане на минимален енергиен клас "С".

Условия за ползване

Максималният размер на финансирането е до 55 000 лв. при допустима еднофамилна сграда до 6 самостоятелни обекта, построена преди 1999 г. С проекти могат да кандидатстват собственици от Столична община и градовете: Благоевград, Бургас, Хасково, Ямбол, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора, Димитровград, Асеновград, Карлово, Дупница, Петрич, Гоце Делчев, Казанлък, Панагюрище, Велинград.

Допустими за финансиране са кредитополучатели от 20 до 65 г. - собственици на жилища в еднофамилни (до 6 самостоятелни обекта) жилищни сгради, както и физически лица, които имат правен интерес по отношение на еднофамилната жилищна сграда, обект на инвестицията. Добрата новина е, че процент на самоучастие на гражданите не се изисква, няма такси и комисиони. Гратисен период също не се предвижда, минималният срок за погасяване е до 12 години.

Какво се финансира

Целта на проектите е да се постигне енергийна ефективност на сградата чрез: изолация на външните ограждащи елементи, смяна на дограми, обновяване на системите за поддържане на микроклимата, технически инсталации, локални инсталации и/или връзки за отопление, газоснабдяване, съпътстващи строително-монтажни работи, свързани с изпълнението на мерките за енергийна ефективност, вкл. конструктивно укрепване (когато е предписано като задължително в конструктивното обследване). Допускат се и ремонт и реконструкция на различни части на сградата (покрив, стени, стълбищни клетки и площадки, коридори, асансьори и др.), в случай че се постигат енергийни спестявания за сградата от повече от 60%.

В проектите могат да се включат и: Обследвания за енергийна ефективност и конструктивни обследвания на съществуващи еднофамилни жилищни сгради; Оценка на разходната ефективност за инвестицията; Въвеждане в експлоатация на инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници за горепосочените сгради за задоволяване на собствените нужди от енергия, ако това е технически възможно и икономически целесъобразно; Подобряване достъпа за лица с увреждания до гореспоменатите сгради.

Изисквания към кандидатите

Кандидатите за финансиране депозират в един от клоновете на ОББ Искане за кредит, съдържащо като приложения освен стандартните документи, изискуеми от ОББ за потребителски кредит, и: декларация, че сградата не се използва за извършване на стопанска дейност (по образец на ФУГ); декларация, че сградата е ситуирана в градската територия на ОУП на града, построена е преди 1999 г. и има до 6 самостоятелни жилища (по образец на ФУГ); Енергиен доклад от сертифициран енергиен одитор, съдържащ параметрите на проекта за изпълнение на мерки за повишаване на ЕЕ, както и това, че в резултат на изпълнението на проекта, сградата ще отговоря на минимален стандарт за ЕЕ, отговарящ на клас „С“ за енергийно потребление; Документи за собственост (Акт за собственост / Скица за имота от АГКК / Удостоверение от общината) и/или за доказване на друг правен интерес по отношение на еднофамилната жилищна сграда или обектите в нея.

За повече информация: https://www.citiesfund.bg/?cid=28


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg