EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов енергиен триъгълник в Централна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов енергиен триъгълник в Централна Европа

mail16:22 | 24.02.2010прегледи 875 коментарикоментари 0


Лидерите на Полша, Чехия, Словакия, Румъния, България и  Хърватия дискутират в Будапеща разнообразяването на енергийните си източници. Основното внимание ще бъде насочено към газопровода "Набуко" и втечнения газ, алтернативите на доминиращия в региона доставчик - Русия, предаде Reuters.
В срещата участва българският премиер Бойко Борисов.
Убедени сме, че Европа трябва да има по-добро планиране и координация в областта на енергийната политика, каза унгарският премиер Байнаи и добави, че ще предложи да бъде създаден т.нар. нов триъгълник за енергийна сигурност. Той ще се съсредоточи върху три инициативи: газопровода "Набуко"; тръба, по която ще тече втечнен газ от хърватския остров Кърк до Унгария, Словакия и Италия, и терминал за втечнен газ в Полша, който в момента се подготвя.
Страните в региона трябва също така да подсилят складовите си съоръжения и да интегрират газовите си мрежи, като изградят междинни газопроводи като връзката между Хърватия и Унгария, която се очаква да бъде завършена в края на тази година.
Унгарският премиер каза, че според Унгария "Южен поток" е реалистичен и важен проект, тъй като той ще е алтернативен маршрут за доставки за региона. Байнаи обаче допълни: "Ако питате за моите приоритети . . . тръба, която е алтернативен маршрут и алтернативен източник, ще означава най-голяма конкуренция и следователно - най-добрите цени за региона. Тръба с алтернативен маршрут ще бъде съществено подобрение в сравнение със сегашното положение".
Байнаи подчерта, че Унгария има нужда от Русия в дългосрочен план за енергийните си доставки и каза, че Русия може да бъде включена като един от доставчиците за газопровода "Набуко" на търговска база.
"Не бихме искали да има само един източник за захранване на "Набуко", но ако има няколко доставчици, Русия може да е един от тях", каза Байнаи и добави, че тази идея още не е била дискутирана от партньорите в "Набуко". 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039