EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов дълг, 11% ръст на пенсиите през 2024

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов дълг, 11% ръст на пенсиите през 2024

mail13:05 | 07.11.2023прегледи 433 коментарикоментари 0


България набра нов дълг от малко над 2 млрд. евро, съобщи министърът на финансите Асен Василев пред журналисти. Вчера излязохме на международни пазари, за да наберем дълга, който е заложен в бюджета. Емисията беше изключително успешна, имаше почти три повече предлагания за нашата емисия, отколкото ние искахме да наберем на пазара, каза Василев.

Успяхме да наберем седемгодишния дълг на премия от общо около 150 базисни пункта. Това е процент и половина над стандартното и е доста по-евтино отколкото последната емисия, която България направи, където премията беше над 2,25 процента по-висока и също доста по-евтино от Унгария и Румъния, които са ни директни конкуренти, където премиите стигат до 3,3 процента, обясни министърът. 

Василев определи емисията като много успешна. Дългът е заложен в бюджета. Той ще се използва в голямата си част за рефинансиране, догодина има падежираща емисия за 1,5 млрд евро, посочи той.

От юли догодина пенсиите ще бъдат увеличени с около 11%, заяви министърът на финансите Асен Василев. По думите му основна задача на правителството е повишаване на доходите и превръщането на България в държава, в която хората, работещи в чужбина, искат да се върнат.

Василев анонсира и очакването си в средата на 2025 година България да бъде част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Инфлацията догодина ще бъде под 5%, увери министър Асен Василев, а на въпрос дали през декември ще има коледни добавки за пенсионерите, заяви:

"Тази година пенсиите бяха увеличени с 12%, догодина финалните разчети трябва да бъдат направени, но изглежда около 11%. Това означава, че реално пенсионерите ще получават коледни добавки абсолютно всеки месец и това е много по-честно за тях, отколкото да разчитат на подаяния веднъж в годината".

Инфлацията е ключов критерий за присъединяването ни към еврозоната. Според Василев юни догодина ще получим зелена светлина за членство от 1 януари 2025 година.

"Членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, където също работим много активно, и аз лично се надявам първата половина на 2025 година вече да сме пълноправен член", каза още той

За здравината на финансите у нас говори успехът на външната договорна емисия. Както БНР снощи съобщи, набран е ресурс от 2,3 млрд. евро при много добри условия:

"Два пъти подобрихме условията в рамките на деня. Ще бъде използван, както е записано в Закона за бюджета, а една основна част всъщност ще бъде използвана за връщане на стар дълг от около милиард и половина евро догодина в първата половина на година".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158