EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нов дом за съвременното изкуство във Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов дом за съвременното изкуство във Виена

mail07:05 | 12.03.2020прегледи 11289 коментарикоментари 0


Известният виенски музей "Албертина" намери нов дом за колекцията си от чуждестранно и австрийско съвременно изкуство, която наброява над 60 000 творби. На 12 март ще бъде открит филиалът на класическия музей Албертина – Албертина Модерн, а от 13 март той ще бъде достъпен и за широката публика. Новата галерия се намира на централния площад Карлсплац в Дома на художника, където през 2016 г. започна основен ремонт. За съжаление откриването ще се проведе само в тесен кръг, тъй като на 10 март австрийското правителство отмени всички събития с много хора. Въпреки това откриването от 18.30 ч. виенско време може да бъде гледано на живо на страницата на музея във фейсбук.

Ръководството на една от най-известните галерии във Виена, основана още през 18-и век от Хабсбургите, е сигурно, че филиалът ще се превърне в един от най-големите музеи за съвременно изкуство в света. Първата изложба е посветена на австрийското изкуство в периода 1945-1980 г. и може да бъде посетена до 2 август, а през септември тук ще бъде открита изложба на чуждестранното изкуство от същия период. Благодарение на реконструкциите в Дома на художника филиалът на "Албертина" получава ново пространство на площ от 2600 кв. м. Новият музей ще работи всеки ден от 10 до 18 часа. Музеят пуска в продажба както комбинирани билети за двете сгради, така и единични.

Централната сграда на галерията-музей "Албертина" се намира в историческия център на Виена и в непосредствена близост до Виенската опера. Разположена е във великолепна сграда, където са се помещавали покоите на династията на Хабсбургите и двореца на ерцхерцог Албрет. Названието „Албертина" произхожда от името на нейния основател херцог Алберт Саксонски-Тешенски, който учредява официално колекцията през 1776 година. Започнала с колекция от графики, през вековете тя прераства в Музей на изкуството от световна значимост. Днес в музея се съхранява най-голямата колекция с картини на Дюрер, произведения на Рембранд, Леонардо да Винчи, Гоя и други велики майстори на четката.

Снимка: © Albertina, Wien


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg