EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов газопровод Полша-Словакия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов газопровод Полша-Словакия

mail17:40 | 30.08.2022прегледи 780 коментарикоментари 0


Премиерите на Полша и Словакия откриха в местността Страхочина нов газопровод, свързващ двете страни, съобщи полското издание "Мъни".  Общата дължина на съоръжението е над 165 километра, от които 61,3 километра са на полска територия и 106 километра - на словашка.

Интерконекторът между Полша и Словакия е двупосочен газопровод с високо налягане, който свързва газовия възел от полската национална система в Страхочина със словашкия възел "Велке Капушани" на границата с Украйна. Там минава и газопроводът "Братство" - едно от трасетата за износ на руски газ към Запада през Украйна. 

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че газопроводът между Полша и Словакия е доказателство, че връзките Север-Юг могат да укрепят сигурността между двете страни. 

"Този газопровод е и голяма инвестиция на инициативата "Три морета" , която по този начин осигурява безопасността си", добави той.

Газопроводът ще позволи преноса на 5,7 милиарда кубични метра газ към Полша и 4,7 милиарда кубични метра към Словакия, отбеляза Пьотър Мюлер.Според  ЕК проектът е получил европейско финансиране в размер на над 100 милиона евро (40 на сто от инвестиционните разходи).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg