EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нов антикризисен план реже социални придобивки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов антикризисен план реже социални придобивки

mail12:37 | 17.03.2010прегледи 1253 коментарикоментари 0


Временни антикризисни мерки, които да орежат драстично социални придобивки, планира правителството, алармираха профсъюзни организации в сряда. Мерките са социално неприемливи и ще взривят обществото, твърдят синдикалисти. Освен това според тях някои от тях откровено противоречат на Кодекса на труда, съобщава Mediapool.
Неофициалният вариант на плана за борба с кризата предвижда намаляване на периода за изплащане на майчинството в пълния размер на получаваната преди раждането заплата от сегашните 415 на 225 дни, както и да се свие самото обезщетение. Планира се облагане с данъци на заплатата още преди приспадане на осигуровките и въвеждане на принудителен отпуск за бюджетните служители.
Нито един министър не пожела да коментира готвеният от правителството анрикризисен план преди заседанието на правителството. От финансовото министерство пък заявиха, че "в голямата си част мерките, оповестени от синдикатите, не са мерки на ведомството и върху тях не се работи".
Всички мерки, които се обсъждат, все още са в работен вариант и предстои да бъдат дискутирани със синдикати и работодатели, съобщават от Министерство на финансите и допълват, че скоро ще публикуват официална позиция по въпроса. Премиерът Бойко Борисов заяви пред в. "Труд", че иска да чуе мнението на хората и тогава ще се вземе решение.
Движението на българските майки спешно подготвят протест срещу мярката намаляване на майчинството до навършване на шест месеца на детето, съобщи БНР. Сега заплатата майките взимат до навършване на една година. Планира се да се намали и размерът на обезщетението, като се взима за база изчисляване на доходите за две години назад, а не за една.
Обезщетенията при съкращения да се уеднаквят за всички, планира правителството, което означава, че при съкращения в армията и в полицията няма да се получават 20 заплати.
Доплащане в болниците 10%, но не повече от минималната работна заплата, е друга мярка, разписана от кабинета. Ще се орежат парите за работно и представително облекло, средно по 250 лв. за 280 хил. души, което вероятно включва и униформите за армия и полиция.
Клас прослужено време ще е не повече от 1% за всички, което със сигурност означава, че в съдебната система от 2% класът ще се намали наполовина.
И още от мерките – правителството планира да облага с данък пълните заплати, а не данъкът да се начислява след приспадане на осигуровките, както е сега. Планира се и възможност при бюджетните служители да може да се налага принудителен неплатен двуседмичен отпуск по преценка на работодателя и вероятно така ще се пести от работни заплати. Засега министри от кабинета отказват да потвърдят разпространеното от синдикатите. Единственото уточнение, което се прави неофициално е, че мерките имат временен характер.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg