EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ниски лихви по депозити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ниски лихви по депозити

mail06:15 | 02.08.2017прегледи 13678 коментарикоментари 0


Лихвите по депозитите достигнаха рекордно ниски нива. През последния месец сериозен спад има и на лихвите по ипотечните кредити, показват данните на БНБ.

Две са основните причини за рекордния спад на лихвите. От една страна това е политиката на Европейската централна банка за поддържане на ниски цени на депозитите и кредитите , а от друга - натрупаните средства в самите банки. Това на практика означава, че те разполагат с достатъчно пари и нямат за цел да събират още депозити.

Основният лихвен процент към началото на юли остава 0 на сто. Така средният лихвен процент на депозитите по лихвите на фирмите достига вече 0,18% в лева. Цената на депозитите за бита намалява до 0,44 на сто в лева и 0,30% в евро. Намаление има и при печалбата от бърз депозит - до едно денонощие.

Според Стойне Василев, председател на Българска асоциация на личните финансови консултанти в банките има над 46 млрд. лева на домакинствата, което показва, че българинът обича да пести.

Въпросът е, че това не му носи някакви позитиви в момента. В момента лихвите по банковите депозити наистина са на исторически най-ниското възможно ниво и те в момента бавно и полека се изяждат от инфлацията. Да управляваш по-разумно парите си е да знаеш в какво да ги инвестираш. Инвестициите са да се разделиш с едни пари сега, за да изкараш повече в бъдеще. Има много достъпни инвестиции, които всеки може да ги направи буквално, дори да отделя 200 или 300 лева на месец. Това са акции, дялове от взаимни фондове, застраховки живот със спестовен елемент, продуктите са много и те са достъпни за обикновения човек, казва експертът пред БНТ.

Намаление има и при лихвите по кредитите. Потребителските средно струват 7,78 на сто. А разходите за жилищни вече са под 4 процента. Ниската печалба от депозитите логично води до повече харчене, защото хората нямат стимул да спестяват. Подобни решения обаче също трябва да бъдат разумни.

Юли и август са месеците, през които повечето българи харчат най-много пари, показват данни на финансовите консултанти. Според експертите всеки човек трябва да има дневен праг на харченето, който да надхвърля само при краен случай ако иска да се събира в месечния си бюджет./dir.bg

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg