EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ниски добиви от грозде в Сливенско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ниски добиви от грозде в Сливенско

mail15:02 | 23.09.2022прегледи 848 коментарикоментари 0


По-ниски добиви от грозде се очакват в Сливенско през тази година. Това съобщи пред репортер на БТА Димитър Петков, кмет на сливенското село Глушник, където се намират едни от най-големите лозови масиви в общината. Частни производители и две фирми обработват в землището на Глушник около 3500 декара лозя.

Над 90 процента е унищожено гроздето в масивите, където на 16 май падна градушка, каза Петков. Качеството на гроздето той определи като много добро. Търсенето и през тази година не е голямо, каза Димитър Петков, като припомни, че от години винпромите нямат интерес към продукцията и гроздето се изкупува от хора от цялата страна за лични нужди. 

Цената за сорта червен мискет е 80 ст. на килограм. Стопаните споделят, че изпитват затруднения заради повишаването на цените на горивата, торовете и работната ръка. Според тях е необходима държавна регулация за вноса от чужбина.

Има данни, че в района на Глушник грозде са отглеждали още по времето на траките, заяви Димитър Петков. Лозови масиви има и в съседните села Драгоданово, Калояново и Блатец. Традиционните местни сортове са червен мискет, мускат, ркацители, сливенска шевка, мерло и каберне.


Тагове: грозде, реколта
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903