EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ниска заетост причина за бедността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ниска заетост причина за бедността

mail11:40 | 24.04.2012прегледи 549 коментарикоментари 0


Основната причина за бедността в България не са заплатите, а ниската заетост. Това заяви Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика, пред БНР. По думите му, фокусът изцяло трябва да се пренасочи към новите работни места, както и гъвкаво законодателство. Със скачане на осигурителните прагове на практика всеки работник струва повече на работодателя, каза още Ганев.
Според Камен Колев, заместник-председател на БСК, загуба на ресурс е това, че по-голямата част от завършващите висше образование започват работа на места, където не се изисква съответната квалификация. Голяма част от фирмите са пасивни. Необходими са нормативни поправки, за да се осигури преход от обучение към заетост. Това включва поемане на определени разходи за определен период. Трябва да насърчаваме добрите инициативи. В Стопанска камара сме се ангажирани да създадем онлайн система за стажове. Разработваме платформата и започваме да я пълним. Сред нашите 40 000 членове, пък и извън тях всеки трябва да е заинтересован да предложи стажантски места, смята Камен Колев.

Стамен Тасев, бивш заместник-финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, коментира амбицията на финансовия министър Симеон Дянков през 2013 да има данъчна полиция. Имаме много добри закони, особено в данъчната сфера, но имаме нужда от принудителното им изпълнение. Бюджетът плаче за това. Пречи страхът, че едва ли не данъчната полиция ще се използва за терор. Данъчни работят в светлия сектор по измислени сигнали и го съсипват. Не пипат сивия сектор. Така се пилее обществен ресурс. На практика нямаме икономическа полиция. Ако 300 000 държавни служители са задължени да изискват касови бележки, това ще донесе много по-големи приходи от усилията на шепа хора. Правителството показва решителност по някои болни въпроси, смята Стамен Тасев.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg