EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нинова:Стопираме преговорите за правителство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нинова:Стопираме преговорите за правителство

mail16:25 | 29.06.2022прегледи 814 коментарикоментари 0


България отзовава 70 руски дипломати. Новината бе оповестена от премиера в оставка Кирил Петков, който уточни, че това е станало благодарение на службите.

Нашите служби са ги идентифицирали като хора, свързани до голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина. Искам да поздравя българските служби и Външно министерство, че са си свършили работата. Искам да кажа на всички чуждестранни страни, не само на руската - че всеки, който работи срещу интересите на България - България има служби, които работят за нейните интереси и те ще бъдат призовани и отзовани да си отидат обратно в страната, подчерта Петков.

е важно за българския интерес българските служби да работят за България. Това не е по никакъв начин агресия към руския народ - просто когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат. Голяма част от тези хора са работели директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била под прикритие. В неделя очакваме един пълен самолет със 70 места да замине обратно за Москва, добави Петков. Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние ясно ще противодействаме, каза още той.

По-рано днес от МВнР съобщиха, че заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща днес в МВнР посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация.

Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

Шефът на ДАНС да бъде изслушан, а президентът да свика КСНС",това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова на брифинг в кулоарите на Народното събрание, съобщават от БСП.

Първо – стопираме всякакви преговори с “Продължаваме промяната“ за съставяне на ново правителство. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо и по начина, по който е взето, и по съдържанието, което се съдържа в това решение.

Второ – това решение е взето абсолютно еднолично от премиера Кирил Петков. Всеки, който твърди, че има решение на Министерски съвет, като например вицепрезидентът Йотова, да го докаже и да извади такова решение. Ние, членовете на Министерски съвет от “БСП за България“, категорично заявяваме, че не е взимано такова решение в Министерски съвет.

Трето – от много години Българската социалистическа партия се борим за правова държава, за сила на институциите и за върховенство на закона. Настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Влизаме в момента в залата и искаме закрито заседание на Народното събрание и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент може би единствено на г-н Петков.

Обръщаме се към президента – да свика спешно Консултативен съвет по национална сигурност. Изказването му от сутринта е изключително тревожно. Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е в ред в държавата. Държавната агенция “Национална сигурност“ изготвяйки такива доклади, трябва да ги изпраща на президента, на председателя на Народното събрание и на премиера. Шефът на ДАНС се назначава от президента, не може президентът да не знае, ако има такава информация. По публичната информация, която и ние четем, тъй като не сме виждали този доклад, се касае за шпионаж, който застрашава националната сигурност. Най-уместно е президентът веднага да свика Консултативен съвет по национална сигурност.

Четвърто – за пореден път премиерът Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, които много сериозно засягат националната политика – и вътрешна, и външна. Досега проявявахме толерантност, разбиране, в името на общата цел, която си бяхме поставили – да променим модела на управление на България до този момент. Но тъй като това е поредното такова решение, ще се върнем на масата за разговори, ако “Продължаваме промяната“ предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg