EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НИМХ: Горещ и сух август

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НИМХ: Горещ и сух август

mail16:15 | 30.07.2012прегледи 424 коментарикоментари 0


Тази година през август се очаква средната месечна сума на валежите да е под нормата. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи за Агенция "Фокус" синоптикът Гергана Козинарова.
Дните с валеж ще са малко, свързани с преминаване на студени атмосферни фронтове, а валежите ще са с петнист характер. Средната месечна температура ще е над нормата. Малка е вероятността за по-продължителен много горещ период, но повечето дни ще са със сравнително високи температури: максималните най-често ще са между 30° и 35°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°. През повечето дни от първото десетдневие времето ще бъде слънчево. По-масови валежи и гръмотевични бури ще има през първия ден и през последните дни от периода, когато и температурите ще бъдат относително по-ниски, а в средата на периода ще е слънчево и горещо, особено около 6-ти – 7-ми, когато се очакват най-високите температури – между 33° и 38°, не е изключено на отделни места отново да станат и 40 градуса. През последните дни от десетдневието има повишена вероятност за преминаване на студен атмосферен фронт и да има краткотрайни валежи и гръмотевици.
В началото на второто десетдневие отново е възможно на места да превали и прегърми. Впоследствие откъм 13-ти до края на десетдневието ще преобладава слънчево време, а температурите ще се повишат.
Доста ще са слънчевите дни и през третото десетдневие. През първата половина и в края има повишена вероятност за преминаване на атмосферни смущения.
Климатична справка
През август промените на времето са редки – то е предимно слънчево и горещо. Валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото. Едновременно с това намалява вероятността за гръмотевични бури и градушки. Температурите са високи и на много места рекордите са около и над 40°. Често към края на август настъпва чувствителна промяна на времето – нахлува доста хладен въздух, температурите се понижават чувствително и времето се преобразува от летен към есенен тип.
Средната месечна температура за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 12° и 16°.
Средната месечна сума на валежите за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg