EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нидерландия - лидер в търговията с роби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нидерландия - лидер в търговията с роби

mail13:35 | 09.12.2022прегледи 751 коментарикоментари 0


Нидерландия е играла значима роля в световната търговия с роби от 17-ти до края на 19-ти век, когато страната официално премахва робството. Близо 600 000 души са били превозени с кораби от нидерландската Западноиндийска компания, за да бъдат превърнати в  роби, показват нидерландски държавни данни.

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър нареди да бъде направено независимо проучване на ролята на кралското семейство в колониалното минало на страната, съобщи днес информационната служба на правителството, цитирана от Ройтерс.

Трима нидерландски историци и експерт по правата на човека ще проведат разследването, което се предвижда да продължи три години и да обхване периода от края на 16-ти век до "постколониалното" настояще, заяви службата.

"Задълбоченото познаване на миналото е съществено, за да се разберат историческите факти и събития и да се види тяхното въздействие върху човешките същества и общности колкото се може по-ясно и честно", каза кралят.

Очаква се този месец правителството на Нидерландия да се извини за своята роля в робството по време на колониалното минало на страната и да предостави около 200 милиона евро за фонд за насърчаване на информираността за ролята на колониалната сила в робството и 27 милиона евро за откриване на музей на робството.

Миналата година консултативна експертна група препоръча правителството да признае трансатлантическата търговия с роби от 17-ти до 19-ти век за престъпление срещу човечеството.

Нидерландската централна банка се извини по-рано тази година за ролята си в търговията с роби и каза, че ще финансира проекти за повишаване на информираността за робството и за намаляване на въздействието, което то все още оказва върху хората.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg