EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неясно бъдеще на ДДС за момента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неясно бъдеще на ДДС за момента

mail16:51 | 27.03.2010прегледи 561 коментарикоментари 0


Възможно е да се избегне вдигане на ДДС, коментира председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев след заседанието на НСТС.
Това може да стане, ако бъдат осигурени допълнителни приходи или се постигне ограничаване на определени разходи в размер на 1,5 млн. лв.
Снощи обаче в интервю за БНТ премиерът Борисов каза, че вдигане на ДДС е неизбежно, но експертите ще кажат точно с колко.
Според  Прокопиев потенциален резерв са приходите от приватизация и съкращаването на разходите в публичния сектор. Увеличението на ДДС ще доведе до допълнително ограничаване на потреблението и ще засили негативния ефект от кризата.
Президентът на КНСБ д-р Желязко Христов каза, че синдикатите и правителството са постигнали съгласие за облагане с данък на застрахователните обороти, което ще донесе до приход в хазната от 120 млн. лв. Прокопиев уточни, че на практика се възстановява старият режим на облагане на застрахователните компании от 2004 г. Със 7 % данък ще се облагат приходите от премиите по общото застраховане и с 2 % премийните приходи от застраховка „Живот”.
Третата мярка, по която е постигнато съгласие, е за двойно намаление на нормативно признатите разходи, съобщава Фокус. Желязко Христов обясни, че това ще донесе приход в хазната от 32 млн. лв. Набелязаните мерки ще доведат до приход от 230 млн. лв.
Лидерът на КНСБ допълни, че по време на заседанието при тях е дошъл и премиерът Бойко Борисов. „Говореше се за някакви неразплатени разходи на българската държава, контрактувани за 2007, 2008 и 2009 г. в размер на 2 млрд. лв.”, каза той. За т.нар. скрит дефицит премиерът е говорил с тревога, безпокойство и омерзение, смята синдикалистът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg