EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Нефтена магистрала пресича САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нефтена магистрала пресича САЩ

mail09:45 | 26.11.2012прегледи 622 коментарикоментари 0


Канадският номер едно при петролопроводите Енбридж /Enbridge/ съобщи, че започва строителството на нефтена магистрала на стойност $1,8 млрд.
Оспорваният петролопровод трябва да свърже нефтоносните пясъци на канадската провинция Албърта, преди да пресече САЩ.

Енбридж разчита да построи 179 километровата отсечка между Едмънтън Хардисти през първото тримесечие на 2014 година.
Канадската компания все още се нуждае от зелена светлина от властите в северноамериканската страна, за да стартира работата по трасето. До края на годината ще бъде поискано одобрението на проекта, съобщи петролната компания.
Новият път трябва "да изравни капацитета на инфраструктурата с нарастването на количествата за нашите клиенти", производителите на петрол, посочи Стивън Вуори, президент на клона на Енбридж, специализиран в строителството на петролопроводи.
След завършването на строителството към средата на 2015 година, тръбата ще има дебит 570 хиляди барела дневно с възможност да достигне 800 хиляди барела на ден.
Столицата на Албърта, Едмънтън, е кръстопът на много тръбопроводи идващи от северната част на тази провинция, където са основните залежи на нефтоносните пясъци.
Този неконвенционален петрол е третата световна резерва на черно злато след Саудитска Арабия и Венецуела, с около 170 милиарда барела.
Експлоатацията на тези залежи е твърде замърсяваща околната среда и предизвиква опозицията на екологичните движения.
Хардисти, от своя страна, е в крайната северна част на трасето на оспорвания петролопровод Кийстоун XL /Keystone XL/, чието строителство бе спряно от президента на САЩ Барак Обама, за да бъде изучено въздействието му върху околната среда.
Тази структура с дължина 3 380 километра трябва да свърже Албърта с Мексиканския залив, където са повечето американски рафинерии.
След преизбирането на Обама защитниците на проекта, начело с канадския премиер Стивън Харпър, засилиха натиска върху Белия дом. Много наблюдатели казват, че очакват Обама да одобри ревизирания проект в началото на 2013 г. /AFP
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5469