EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нетаняху печели изборите в Израел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нетаняху печели изборите в Израел

mail09:10 | 18.03.2015прегледи 597 коментарикоментари 0


Партията "Ликуд" на израелския премиер Бенямин Нетаняху може да спечели в двадесетия Кнесет с пет места повече от "Ционистки съюз" на Ицхак Херцог, съобщи вестник "Аарец", въз основа на анализа на движението на предварителните резултати от предсрочни парламентарни избори, проведени във вторник в Израел.

До сряда сутринта бяха обработени почти 100% от бюлетините, съобщи местната избирателна комисия.

Регистрирана бе и рекордна активност от 71,8% от имащите право на глас 5,9 милиона граждани на Израел.

На предишните парламентарни избори през 2013 г. избирателната активност е била 66,6%, през 2009 г. - 65,2%, а през 2006 г. - 53,2 процента.

Още преди да бъдат обявени резултати от преброяването премиерът Бенямин Нетаняху обяви "голяма победа" на своята партия "Ликуд" и на десницата като цяло.

"Голяма победа на "Ликуд". Важна победата за народа на Израел", написа в Туитър Нетаняху, който се стреми към трети пореден и четвърти в кариерата му мандат като правителствен ръководител.

Главната интрига е към кой лагер - левия или десния, ще се присъедини новата центристка партия "Кулану". Ако отиде в блока от десни партии, то при сформирането на коалиция Нетаняху може да разчита и на тях, освен на гласовете на "Ликуд", "Еврейски дом", "Нашият дом Израел". Ако министър-председателят се договори и с религиозните партии ШАС и "Движението пазители на Тората", то дясната коалиция ще контролира достатъчно места в парламента, за да сформира кабинет.

Значително по-малко гласове от първите две сили - "Ликуд" и левия "Ционистки съюз", имат Обединения арабски списък (вероятно 14 места), партията "Еш Атид" (около 11 места), "Кулану" (около 10 места), "Еврейски дом" - около 8, движението ШАС (7), "Движение на пазителите на Тората" (7). Партията на рускоезичните евреи "Нашият дом Израел" на Авигдора Либерман има около 6% от гласовете, "Мерец" - около 4.

Както бе написал преди изборите "Таймс ъф Израел" при сегашния вот не става дума за надбягване между две партии и победителят е този, който успее да обедини няколко малки партии в управляваща коалиция. Очаква се 11 партии да прескочат бариерата от 3,25%, което е необходимо за влизане в парламента. Диапазонът е от Обединена арабска листа през ревностно лявата партия "Мерец" до "Шас" и прозаселническата "Еврейски дом". Около половината от тях са дясноцентристки или религиозни и традиционно са били в политически съюз с Ликуд. Другата половина са лявоцентристки или арабско-израелски, написа изданието.

Интерес предизвиква резултатът на Съвместния арабски списък - обединените партии на гражданите на Израел от арабски произход, които стават все повече и търсят своята тежест в държавата.

Окончателните официални резултати трябва да бъдат публикувани до 27 март. /АФП, ТАСС, БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1006