EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Несигурните субсидии блокират ръста на екоенергията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Несигурните субсидии блокират ръста на екоенергията

mail13:00 | 17.11.2010прегледи 481 коментарикоментари 0


Европейският съюз трудно ще постигне целта си да консумира 20 процента енергия от възобновяеми източници през 2020 година, показва проучване на консултантската компания Capgemini, цитирано от Франс прес.
В доклада си за енергийните пазари експертите от Capgemini отбелязват, че разрастването на възобновяемите енергии е останало голямо през 2009 година, като растежът във вятърната енергетика е +15 на сто, а в слънчевата + 53 процента. Темпото на нарастване обаче е по-слабо от 2008 година и както изглежда, не е достатъчно бързо, за да позволи на Европа да постигне целта си да използва 20 процента възобновяеми енергии през 2020 година, се казва в проучването.
През 2008 година делът на възобновяемите енергии в общото енергийно потребление е бил 10,3 процента. Сухоземните терени, най-благоприятни за развитие на вятърна енергетика, вече са разработени и сега трябва да се развиват офшорни проекти (в моретата), които са по-сложни и по-скъпи, подчертава консултантската кантора.
Освен това кризата е намалила възможностите за финансиране на проекти, а правителствените планове за икономии са принудили страните да орежат субсидиите за възобновяеми енергии.
В този контекст може да се забави разрастването на възобновяемите енергии, които още не са рентабилни, и силно зависят от субсидиите, предупреждава Capgemini.
За да подкрепят това развитие, правителствата трябва да увеличат цените на електроенергията, което е трудно решение в период на умерено възстановяване на икономиката, отбелязват експертите.
Въпреки всичко се очаква ЕС да постигне доста преди 2020 година целта си да намали с 20 процента въглеродните си емисии.
Те вече намаляха през 2009 година с 6,9 на сто заради икономическата криза, която доведе до спад на потреблението с 5,5 на сто на изкопаеми енергийни източници (въглища, петрол, газ).
Кризата ускори преместването на промишленото производство към Азия, което със сигурност ще продължи да дърпа надолу потреблението на енергия и въглеродните емисии, изтъква Capgemini.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg