EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Неограничен износ на украинска гривня

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Неограничен износ на украинска гривня

mail09:10 | 09.02.2012прегледи 689 коментарикоментари 0


Националната банка на Украйна (НБУ) разреши на чуждестранните банки неограничен износ без специално разрешение на украинска валута (гривня) от страната, съобщи банката, цитирана от местни медии. Решението се основава на постановление на националната банка "За износ от Украйна на налични гривни в периода на подготовката и провеждането на финала на Европейското първенство по футбол през 2012 година". Съгласно документа упълномощените банки във връзка с провеждането на финала на Евро-2012 до 1 септември могат да купуват налични гривни за изнасянето им от Украйна без ограничения.

Постановлението ще влезе в сила в деня на официалното му обнародване. В него се уточнява, че износът на налични гривни извън територията на Украйна може да става само въз основа на договор с чуждестранни банки. Упълномощената банка е длъжна да представи в НБУ копие от договора в разстояние на 10 работни дниот датата на изнасянето на гривните. Националната банка разреши на упълномощените банки да изнасят национална валута без ограничения, за да могат чуждестранните граждани, желаещи да посетят Украйна по време на финала на Европейското първенство по футбол през 2012 година, да имат възможност своевременно да купят украински гривни, коментира решението на централната банка бившият украински министър на икономиката Владимир Лановой.

"Това ще бъде елементарен превод на гривни в чужбина, където те ще се използват за обмен срещу местна валута от желаещите да пътуват до Украйна. Така, за да не бъде съпроводено пристигането в Украйна с търсене на гривни на място, хората ще могат да се снабдят с тях предварително", отбеляза Лановой. Според експерта това е много положителен знак за украинската икономика, доколкото по такъв начин ще бъдат изнесени украински услуги за чуждестранните туристи. "Може да се каже, че това е износ на туристически услуги", посочи бившият министър. По-рано в печата беше съобщено, че по време на посещението си в Швейцария, ръководителят на НБУ Сергей Арбузов е изтъкнал, че банката вече изпраща в Европа украински гривни за туристите, планиращи да посетят Украйна по време на Европейското първенство по футбол 2012 година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg