EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Необичайно поскъпване на краставиците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Необичайно поскъпване на краставиците

mail06:13 | 03.09.2015прегледи 3831 коментарикоментари 0


Традиционно за месец август цените на голяма част от плодовете и зеленчуците поевтиняват, според седмичния бюлетин на ДКСБТ.
На месечна база е отчетен спад на цените на полските домати и зеления пипер, като поевтиняването е около 20%. Спрямо предходния месец е отчетен спад и на цената на картофите с 3.6%
Необичайно за този летен месец е значителното поскъпване на краставиците, което е особено силно изразено при оранжерийните краставици близо 100%. Цената на полските краставици е с 26% по-висока спрямо предходния месец, а на корнишоните съответно с около 30%. Причината за този скок на цената на краставиците през месеца е недостатъчното предлагане на пазара, а в същото време има голямо търсенето. Спрямо същия месец на миналата година цените на полските краставици и корнишоните са малко по-ниски, съответно с 2% и 6%. Цената на оранжерийните краставици бележи ръст на годишна база от 70%.
При цените на плодовете се наблюдава понижение на месечна база, като поевтиняването на ябълките и прасковите е 7 - 10%. Леко отклонение надолу спрямо предходния месец има при бананите – 1%, а дините се търгуват на цените от миналия месец. През м. август на пазара започна предлагане на българско грозде, като цената му в началото на месеца е около 1.80лв./кг, а през последната седмица то се търгува на едро на цена от 1.60лв./кг. През месеца се запазва устойчивата възходяща тенденция при движението на цената на лимоните, като поскъпването им на месечна база е 16%.
В сравнение със същия месец на миналата година цените на плодовете и зеленчуците имат разнопосочни тенденции.
През август 2014 г. цените на доматите бяха необичайно високи за тази част от годината. През м. август тази година цените на полските домати са 15% по-ниски, а при оранжерийните домати поевтиняването на годишна база е 17%.
Спад на цените спрямо същия месец на миналата година има при картофите – 7%, а при зеления пипер е отчетен ръст на годишна база от 19%.
През това лято са отчетени по-високи цени на някои плодове, като дините са с 21% по-скъпи в сравнение със същия месец на миналата година, прасковите поскъпват на годишна база с 6% и бананите със 17%.
Поевтиняване на годишна база е отчетено при ябълките – 10%.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg