EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Немски медии: Българско лято 2016

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Немски медии: Българско лято 2016

mail15:20 | 30.08.2016прегледи 766 коментарикоментари 0


Гърция, Португалия и България се нареждат до печелившите от летния туристически сезон на 2016 г., предава Deutsche Welle. Гърция отчита рекорд от 27 млн. чуждестранни туристи, а по данни на Министерството на туризма в София България се радва на най-силния си сезон от поне десет години. Само от Германия броят на туристите, които посещават черноморската държава, е скочил с внушителните 65 % в сравнение с данните от предходната 2015 г. Португалия също отчита плюс от 17 % на туристите, които избират страната за ваканцията си.

Опасенията от нови терористични атентати и политическа турболенция предизвикаха истинска туристическа буря. И докато държави като Турция, Египер и Тунис - доскоро популярни сред почиващите - отчитат значителен спад в сектора, то за Испания, Италия, Гърция и Португалия летният сезон достигна рекордно силни стойности. България, най-бедната държава от ЕС, също се радва на необичайно висок интерес на туристите, коментира германското издание Der Spiegel.
Благодарение на сигурното си положение и изгодните цени черноморската държава отбелязва истински щурм на чуждестранни туристи.
Най-популярни сред почиващите са курортите в Бургаския залив, където се намира и четвъртият по големина град в България. Районът е любим предимно за младите хора, за които почивката в балканската страна излиза по-изгодна от тази в Ибиса. Алтернативата е Слънчев бряг, изобилстващ с клубове и дискотеки, в които цените на бирата и спиртните напитки са изключително ниски, в сравнение с другите европейски държави.
Туризмът е важен фактор в най-бедната държава-членка на Общността. Приходите от него за 2015 г. възлизат на 10,5 млрд. лева, а в бранша са заети 338 хил. души.
„Надявам се, че ще продължим с това темпо, така че да можем да постигнем най-успешната година за българския туризъм“, заяви българският министър на туризма Николина Ангелкова.
Съгласно официалните данни през 2015 г. България е била посетена от 7,1 млн. туристи. През първите шест месеца на текущата година вече има 3,1 млн. чужденци, които са дошли в балканската страна.

По-евтина от Ибиса и по-сигурна от Египет и Турция: на това се надяват много туристи при избора си на почивка в България. А през настоящата година черноморската държава се надява на най-добрия си летен сезон от падането на Желязната завеса насам, за който ще допринесат не само германските, но и руските туристи, предава и телевизионният канал ZDF, цитиран от агенция Фокус.
„Имаме най-доброто полугодие от политическите промени през 1990 г. насам“, похвали се министърът на туризма Николина Ангелкова в София. До голяма степен това се дължи на ръста на почиващи от Германия – само през юни страната са посетили 120 хил. германци. В сравнение с данните за същия период от 2015 г. се отбелязва ръст от 65 %. За цялата 2015 г. в България са пристигнали общо 825 хил. германски туристи, сочат данните на София.
Важна роля играят също и руснаците. „Върнахме руските туристи“, отбеляза Ангелкова. През май броят им се е увеличил с над една пета в сравнение с предходния месец. За това има също и политически причини: месеците на напрежение между Москва и Анкара отдръпна руснаците от почивки в Турция. Египет – друга любима дестинация за гражданите на Руската федерация, загуби голяма част от тях след свалянето на руския самолет над Синайския полуостров.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg