EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Немска фирма с интерес към Монтана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Немска фирма с интерес към Монтана

mail13:05 | 08.02.2023прегледи 754 коментарикоментари 0


Profine Energy, съвместно дружество между немските компании Wirth Gruppe и Profine Group, възнамерява да инвестира в изграждането на фотоволтаичен парк на язовир Огоста, в близост до Монтана. Към момента обаче преговорите са на етап единствено и само проучвания, които да покажат дали такъв проект въобще е възможен, обявиха от ръководството на компанията. Проведени са срещи с представители на българското правителство, предстоят и срещи с местната управа.

„Смятаме, че България е изключително добро място за инвестиции. Към този момент единствено проучваме възможностите за инвестиции от техническа и икономическа гледна точка. И нищо повече! Тепърва предстои да вземем решение дали да участваме в търг, ако такъв бъде обявен и при какви условия. Всичко обаче зависи и от възможностите този проект да бъде реализиран. Това, което можем да гарантираме е, че нашата първа грижа ще е опазването на природата, флората и фауната в язовира и около него“, сподели д-р Петър Мрозик, собственик и изпълнителен директор на Profine Group.

Проектът е комплексен и ще се използват съвременни технологии. Това ще изисква определено ноу-хау и опит, което ще доведе до значителен трансфер на знания от немските инженери. Реализацията на този проект би била от огромна полза за България. Соларният парк ще изисква и осъществяването на промишлено производство на място. Затова се предвижда строителство на завод в областта, който да произвежда компоненти за соларния парк, а също така и да обучава кадри за неговата поддръжка, ако разбира се проектът бъде осъществен.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов посети Монтана и се срещна с кмета на града Златко Живков и с около 150 души от местната общност, пред които разясни инвестиционните намерения за изграждане на плаващ фотоволтаичен парк върху язовир „Огоста“. В срещата участва и зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

Министър Стоянов съобщи, че известна германска компания е заявила писмено инвестиционни намерения за изграждане на плаваща фотоволтаична централа в България, а българското правителство е препоръчало язовир „Огоста“, тъй като е вторият по големина язовир у нас и на Балканите и стената му се нуждае от ремонт за 30 милиона лева, а също за да се привличат инвеститори в Северозападна България, които да откриват работни места за местните хора. Той уточни, че българската държава не е поемала никакви конкретни ангажименти по проекта.

Стоянов обясни, че след заявяването на намерения от страна на инвеститора е създадена работна група от експерти на пет министерства – на икономиката и индустрията, на земеделието, на енергетиката, на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, които са излезли със становище, че трябва да се направят промени в четири закона, за да има нормативна база за изграждане на подобни плаващи паркове. В момента в българското законодателство не съществува понятие плаващ фотоволтаичен парк и въвеждането му може да стане само със законови промени, приети от бъдещо Народно събрание. Министър Стоянов съобщи, че планът е бъдещият инвеститор да ремонтира стената на язовир „Огоста“ и да изгради соларния парк на площ от около осем квадратни километра, при положение, че цялата площ на язовира е 22 квадратни километра. За отдаването на водната площ на концесия ще има конкурс и ще се избере най-доброто инвеститорско предложение, уточни Стоянов. Той обяви, че проектът няма да се реализира преди да се направи оценка за въздействието върху околната среда, преди да е ясно, че няма да попречи на риболова и популацията на рибата в язовира.

Кметът на Монтана Златко Живков заяви, че местните хора се интересуват от безопасността на язовира и стената, която е над нивото на града и от това какви ползи и вреди ще има за местната общност от реализацията на такъв проект. Той припомни, че много правителства в последните две десетилетия са обещавали пари за ремонт на стената на язовир „Огоста“, но нито едно не е отпуснало такива. Живков коментира, че някои от местните хора гледат с недоверие на проекта, тъй като много пъти са лъгани, че нещо ще се прави за язовира, но не е направено нищо.

В изказвания, хора от Монтана заявиха, че имат притеснения за това как изграждането на соларен парк ще повлияе на рибата в язовир „Огоста“, как ще се отрази на цялата екосистема, на възможностите за почивка по бреговете на язовир „Огоста“, как завиряването му до максимални нива, което ще е нужно за добрата работа на парка, ще се отрази в случай на нужда от свободен обем, който да поеме дъждовни води при обилни валежи и т.н. Местни хора коментираха, че държавата трябва да осигури пари за ремонт на стената на язовир „Огоста“ и този ремонт не може да се използва като разменна монета за отдаването на водната площ на инвеститор. Те поискаха мнението им да бъде чуто при вземането на решение за реализация на какъвто и да е проект.

Министър Никола Стоянов увери, че решение за подобен проект ще се вземе само след внимателно експертно проучване на всички последствия от това и на опита на други страни. Подобни плаващи фотоволтаични паркове са изградени в последните години в САЩ, Япония, Испания, Нидерландия и други страни по света. Това привлича и други инвеститори в районите на тези паркове, тъй като там има възможност да се използва поне 20% енергия от възобновяеми енергийни източници. Той съобщи още, че инвеститорът ще плаща данъци и концесия в България, ще изгради завод за соларни палнели в региона и ще открие работни места тук, което са конкретни ползи за областта и страната.

   

 

 

В допълнение

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162