EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК спряла износа заради ниска цена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК спряла износа заради ниска цена

mail14:30 | 25.08.2009прегледи 806 коментарикоментари 0


Една от причините за лошото финансово състояние на Националната електрическа компания (НЕК) е кредитното споразумение за 270 млн. евро, коментира председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Константин Шушулов, съобщи агенция „Фокус”. Кредитното споразумение е сключено, за да бъде построена АЕЦ „Белене”. Според Константин Шушулов нередовното изплащане на вноските и увеличението на лихвения процент от 4,5 на близо 5%, откъдето следва и повишаване на риска и увеличение на либора (бел.ред. базисен лихвен процент, по който банките си предоставят заеми на европейския паричен пазар), са причини за лошото финансово състояние.
Според Шушулов - либорът е около 1,70, и се е искало той да се повиши близо 10 пъти. Загубите за държавата ще са над 10 – 11 % и ще са от порядъка от 8 до 20 млн. евро. Той посочи, че ако не бъдат изпълнени условията, кредитът става незабавно изискуем.
Според него за лошото финансово състояние на НЕК има обективни и субективни причини – спад на консумацията на електрическата енергия и същевременно - изключително много спад на цената на електрическата енергия в ЕС, където цените бяха стигнали под 28 евро на мегават час. „В тази криза АЕЦ Козлодуй – е осъществил 54 млн. лв. печалба”, заяви Шушулов.
Другата основна причина за лошото състояние на НЕК са икономиите, които е направила компанията, в размер на 2%, както и фактът, че миналата седмица изобщо е спряла износа на електроенергия поради ниските цени под 28 евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg