EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК прекрати договора с „Уорли Парсънс“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК прекрати договора с „Уорли Парсънс“

mail08:29 | 08.10.2013прегледи 740 коментарикоментари 0


НЕК ЕАД развали по право договора си с архитект-инженера и консултант по строителния надзор на АЕЦ „Белене“ „УорлиПарсънсНюклиърСървисис“ ЕАД, се посочва в съобщение на страницата на дружеството. Решението е взето във връзка с Решение № 250 на Министерски съвет на Р България и Решение на Народното събрание на Р България от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“ и поради обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора.
Архитект – инженерът е уведомен за решението на НЕК ЕАД.
След встъпването си в длъжност новото ръководство на НЕК ЕАД върна на изпълнителя (архитект-инженера) всички получени фактури, издадени от самия него. Те са 4 (четири) на обща стойност 5 349 363, 6 евро - сума, равняваща се на минималните работни заплати на близо 34 500 българи.

Спирането на договора идва след скандал около плащане на над 8 млн. лв. за услуги на "Уорли Парсънс" след прекратяването на ядрения проект, заради което миналия петък бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване срещу последните двама шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и на управителя на "УорлиПарсънс България" Събин Събинов и на Богомил Манчев, собственик на подизпълнителя "Риск Инженеринг", припомня БНР.
Анастасов е обвинен за плащането на фактурите към "УорлиПарсънс", Лефтеров - че проявил безстопанственост, а Събинов и Манчев - че им давали съвети да плащат за надзора на площадката въпреки решенията за кабинета и Народното събрание от края на март 2012 г. за прекратяване на строежа на АЕЦ "Белене". От НЕК обаче не пожелаха да коментират това внезапно взето закъсняло решение, както и да обяснят- след като фактурите се връщат на изпълнителя означава ли, че тази сума е платена или не. Единственото, което става категорично ясно е, че повече фактури по проекта "Белене" няма да се издават.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg