EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК плати реакторите на „Атомстройекспорт“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК плати реакторите на „Атомстройекспорт“

mail08:15 | 10.12.2016прегледи 3431 коментарикоментари 0


На 9 декември 2016 г. Националната електрическа компания на България (НЕК ЕАД) напълно погаси задълженията си към руската АО „Атомстройекспорт“ (АСЕ) в рамките на изпълнение на решението на Арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева по проекта АЕЦ „Белене“. Това съобщи руската компания Росатом.

Руската страна е удовлетворена от изпълненото задължение на НЕК ЕАД по изплащане на дълга в пълния обем и в срок, установен в рамките на споразумението за регулиране на отношенията, подписано между НЕК ЕАД и АО „Атомстройекспорт“ на 26 октомври 2016 г.

С обявяването на решението на Арбитражния съд през юни 2016 г. беше установен конструктивен диалог между руската и българската страна и бяха взети всички необходими мерки за намиране на оптимален вариант за възможно най-бързо изпълнение на арбитражното решение.

„През цялото време след арбитражното решение българската страна демонстрираше отговорен подход към решаването на въпроса и се доказа като надежден делови партньор. Между Русия и България има дългогодишно успешно сътрудничество в областта на ядрената енергетика и регулирането на отношенията в рамките на решението на Арбитражния съд за АЕЦ „Белене“ откри нови перспективи за реализация на бъдещи съвместни проекти“, отбеляза първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров.

В съответствие с Решението, взето на 14 юни 2016 г. от Арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева, дължимата от НЕК ЕАД сума към АО „Атомстройекспорт“ възлиза на 601 617 133 евро.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg