EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НЕК иска нови договори с ТЕЦ "Гълъбово" и "Марица-изток" 3

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НЕК иска нови договори с ТЕЦ "Гълъбово" и "Марица-изток" 3

mail16:45 | 09.10.2012прегледи 941 коментарикоментари 0


Националната електрическа компания започва предоговаряне на дългосрочните договори с ТЕЦ-овете "АЕS Гълъбово" и "Контур глобул Марица-изток 3", което може да доведе до намаление на цените на тока, произвеждан от двете централи. Това каза шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Дългосрочните договори с двете централи бяха една от причините за повишението на цената на тока с 13 процента от 1 юли тази година. Преговорите ще стартират най-вероятно през следващите седмици, добави шефът на ДКЕВР.
Текст в закона за енергетиката дава възможност условията в дългосрочните договори с двете централи да бъдат предоговорени, каза Ангел Семерджиев. „Дава право, когато има такива договори като дългосрочните договори, които могат да противоречат на директиви в ЕС или пък на практика или допълнителни други изисквания, които има за пазара, да се започнат преговори за предоговаряне", каза той. Шефът на регулатора допълни, че има достатъчно опит, който може да се почерпи, за да се реши въпросът, така че да се развива и пазарът. „Основното ограничение, освен ценовото, тъй като те имат твърди изкупни цени, те създават и ограничение по отношение на обема енергия, която може да се търгува на една бъдеща борса", каза Семерджиев.
По думите на шефа на регулатора процесът по предоговаряне ще бъде стартиран в близките няколко седмици. Семерджиев допълни, че се очаква активно участие от страна на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма като принципал на НЕК, а ДКЕВР ще се включи дотолкова, доколкото като регулатор след това трябва да одобри всички тези промени.
За момента няма притеснения за подготвеността на топлофикационните и електроразпределителните дружества, както и целия енергиен сектор за зимата, каза шефът на енергийния регулатор. Със сигурност „Топлофикация – Шумен" няма да функционира през този сезон, добави той./източник Дарик
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg