EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Незаконни такси в 147 общински наредби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Незаконни такси в 147 общински наредби

mail10:03 | 03.08.2017прегледи 9721 коментарикоментари 0


В 147 общински наредби са регламентирани местни такси без законова основа, натоварващи гражданите и юридическите лица с допълнителна финансова тежест, както и при неспазване на основните принципи за съразмерност на таксите на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата. Това съобщиха от държавното обвинение във връзка с продължаваща проверка на Върховната административна прокуратура.

Подадени са 25 протестa до административните съдилища против разпоредби от подзаконови актове, действащи на територията на общините Добричка, Каварна, Шумен, Смолян, Габрово, Дупница, Кюстендил и др.

Един от проблемите са такси за настаняване под наем, продажби, замени или учредяване на вещни права върху общински имоти, както и заплащане на т. нар. "режийни разноски", чиято величина е фиксирана по идентичен начин. Така се създава ситуации, при която по идентични сделки с имоти, но на различна стойност се заплаща диференцирана такса.

В други хипотези, се въвеждат задължения за заплащане на такса, без от общината да се оказва реално насрещна услуга.

Има и случаи, когато се въвеждат такси за ползване на автогари или за информационно обслужване и т. н., чийто размер се разграничава според цени на билети и дължина на маршрути, което е в нарушение на законовото изискване за еднаквост на критериите спрямо всички превозвачи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg