EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Независимите одитори оневиниха Дилма Русеф

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Независимите одитори оневиниха Дилма Русеф

mail10:33 | 30.06.2016прегледи 1046 коментарикоментари 0


Независимите одитори на бразилския Сенат не са открили никакви доказателства за вината на отстранената от длъжност президент Дилма Русеф към съдебните разследвания за данъчни измами - съобщава тв каналът Telesur.

Светната на палата обяви, че има подозрения за връзки на Русеф със скандала за данъчни нарушения от 2014 - 2015 г., свързани с операциите са пари на държавни банки и увеличаване на държавните разходи без одобрението на парламента.

Според доклада на независимите одитори, който е с обем 223 страници, те не са успели да открият данни, че Дилма Русеф е вземала участие в отлагането на превода на финансови средства към държавните банки на сума над $1 млрд. , което според опозицията представлява финансова измама.

В същото време разследван на в. Estadao установило, че временният президент Мишел Темер, назначен на поста на Дилма Русеф след импийчмънт, е подкупил сенаторите да подкрепят инициативата й за отстраняване от поста, за да дойде той на власт, като той се отплащал за тази услуги с раздаване на постове и подаръци.

Изданието се добрало до документи за секретни срещи на тогавашния вицепрезидент Мишел Темер с различни сенатори в двореца Жарабу, на които били сключвани тези корупционни сделки. Аферата била разкрита с помощта на сенатора Роберто Рекиао, който е от партията на Темер - Бразилско демократично движение - но бил категорично против импийчмънта на Дилма Русеф.

Темер предлагал на сенаторите да си изберат как биха искали да ги "възнагради" за подкрепата: правителствена подкрепа при решаване на спорни въпроси и проблеми в техните избирателни райони, правителствени постове или право да участвал в надзора на най-голямата корпоративна банка BNDES.

"Темер купи цялата игри с импийчмънта. Това беше подкрепа, която той купи изцяло" - разказва Роберто Рекиао за вестника.

Най-активен в тази "политическа лавка" бил сенаторът Хелио Жозеф, който си "купил от Темер" 35 поста - включително на язовира "Итайпу", на Националната поща, Националния фонд за развитие, различни позиции в BNDES.

Бившата футболна звезда Ромарио, който внесе вота за импийчмънт и ръководеше активно цялата кампания след това е поискал пост в Националния секретариат на Фонда за защита правата на хората в неравностойно положение и друг пост в Съвета на епископата във Фурнас.

Сенаторът Зезе Перела си пожелал пост в Националната футболна федерация, който след това предоставил на своя син Густаво Перела.

Това ас само част от данните за гигантската корупционна машина, задействана от Темер, за да отстрани от власт Дилма Русеф. Разследването продължава.

Дилма Русеф бе отстранена от власт за 180 дни, докато се провежда разследването за злоупотреба с власт и корупция, инициирано от опозицията. На 12 май против нея гласуваха 55 сенатори, като тя получи подкрепата на едва 22 сенатори. След това Мишел Темер зае нейния пост и назначи правителство, в което демонстративно няма нито една жена.

Въпросът за окончателния импийчмънт на Русеф ще бъде разгледан отново на заседание на Горната палата на Конгреса в началото на август./КРОСС

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg