EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Независимите брокери заплашват Wall Street

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Независимите брокери заплашват Wall Street

mail12:35 | 05.01.2010прегледи 906 коментарикоментари 0


Независими финансови консултанти печелят дивиденти пред брокерите от Wall Street в състезание да управляват над $5 трил. американски спестявания, пише днес The Wall Street Journal.
Брокерските редици в големите фирми от Wall Street оредяват, а оттам и делът на тези компании на пазара. В същото време независимите финансови съветници стават все повече. Трансформацията на пазара беше подсилена от финансовия смут през последните 18 месеца. Разтърсени от фалита на определени компании от Wall Street и опетнената репутация на други, все повече брокери напускат големите организации и се опитват да управляват пари независимо. С напускането на фирмите брокерите отнемат и клиенти.
Базираната в Бостън изследователска компания Cerulli Associates прогнозира преди година, че, напускайки големите компании, брокерите ще отклонят и приблизително $188 млрд. активи на клиенти само през 2009 г. Очакванията на Cerulli са, че тази тенденция ще продължи и през тази година.
Броят на брокерите, обслужващите отделни клиенти в големите фирми, спадна до 14 % и наброява по – малко от 55 000 през последните три  години към декември  2008 г. В същото време независимите финансови консултанти на пазара се увеличиха до 29 % и достигнаха 33 000, сочи статистиката на Cerulli Associates.
Според наличните данни големите фирми започват да забелязват „изтичане” на пари още през 2008 г., отбелязва WSJ. Годишните финансови отчети на едни от най- големите брокерски фирми като UBS AG и подразделението на Merrill Lynch за управление на активи свидетелстват за нетен отлив на приблизително $20 млрд. през 2008 г. В тези средства се включват загубените пари от напускащите брокери и изтеглените от клиентите средства, работещи с тези брокери.
Цифрите са показателни за поведението на клиента, не толкова за това дали пазара губи или печели.
Големите фирми твърдят, че са готови да отскочат от дъното и че са планирали да се освободят от много от заминаващите си брокери, тъй като не са били толкова продуктивни, колкото други. „Мнозинството от напусналите са хора с ниско или средно ниво на продуктивност,” коментира говорителят на Morgan Stanley Смит Барни.
Към края на 2008 г. фирмите на Wall Street управляват 48% от парите на индивидуалните инвеститори, докато независимите финансови консултанти управляват 19 %, сочат данните на Cerulli. Прогнозите на компанията са, че до 2012 г. делът на големите фирми ще намалее до 41 %, докато независимите консултанти ще държат 23 % от парите на инвеститорите. Балансът на парите ще се поддържа от малки брокерски фирми, застрахователни компании и банки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg