EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Независим одит за енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Независим одит за енергетиката

mail06:30 | 13.05.2014прегледи 1238 коментарикоментари 0


Цялата българска енергетика е застрашена от колабиране и от опасността да не може да се доставя енергия до крайните потребители - фирми и домакинства, заяви на открито заседание на инициативата "Да спасим енергетиката" Георги Ганев, икономист и програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии.
Инициативата "Да спасим енергетиката" се подкрепя от редица организации, сред които Американската търговска камара, Българска браншова камара на енергетиците, Българска ветроенергийна асоциация, Български енергиен и минен форум, БСК, Българска фотоволтаична асоциация, Германо-Българска
индустриално-търговска камара, Институт за енергиен мениджмънт, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Съюз на енергетиците в България, електроразпределителните дружества, както и експерти като Илиян Василев и Красен Станчев.
Според Ганев причината за състоянието на енергийната система в момента е съчетанието между зле построена институционална рамка и грешни управленски решения. Ганев добави, че тези проблеми са
наслагвани от много години. Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика, заяви, че изход от създалата се ситуация би трябвало да се потърси в създаване на енергиен съвет или борд. Той може да функционира по два начина - съвместно с държавата в лицето на ДКЕВР и министерството на икономиката и енергетиката или без такова участие, каза Станчев. По думите му механизмът би могъл да бъде като на обществен омбудсман в областта на енергетиката и да предостави външен одит на това, което се случва в системата.
Приходите в отрасъла не покриват разходите и има осезаема перспектива за фалит както на държавни, така и на частни дружества - затова предлагаме този механизъм, заяви Станчев. На първо време този съвет може да направи оценка на ситуацията, добави той. Ганев пък коментира, че, ако НЕК фалира юридически, това ще е поредна победа на икономическите закони над политическите отново за сметка на всички български граждани.
Политическата подкрепа за създаване на подобен борд със сигурност ще се получи, ако нещата катастрофират, добави Ганев. Иванка Диловска, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт, заяви, че няма точни изчисления колко е дефицитът в енергийната система, защото няма прозрачност в управлението на държавните дружества. Така или иначе дефицитът се увеличава непрекъснато и никой не взима мерки да го спре, категорична е тя.
Представителят на Българската ветроенергийна асоциация Кенет Лефковиц каза пред журналисти, че има насрочена среща на представители на инициативата "Да спасим енергетиката" с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер в Брюксел. Ще му представим нашата идея за създаване на експертен борд, за да се предотврати по този начин колапса в енергетиката, обяви Лефковиц.

източник:БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905