EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Недостиг на работна ръка в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недостиг на работна ръка в България

mail09:50 | 08.06.2016прегледи 3355 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

До 2017 година в България ще има 400 хиляди свободни работни места, а ще липсва работна сила, коментира Тим Курт, изпълнителен директор на "Аурубис България" и председател на Германо-българската търговска камара на дискусия,  част от кампанията "Учи, за да работиш". Данните, които бяха изнесени от Икономическия институт на БАН в годишния им доклад за 2015 година потвърждават тази констатация, като хвърлят допълнителна светлина върху този проблем.

Ако през следващите години икономическият растеж се запази относително стабилен, това ще доведе до засилено търсене на труд от страна на работодателите, както и до засилващо се несъответствие между търсене и предлагане на труд по квалификационни, професионални и образователни характеристики.

В България последният проблем е особено силно проявен в контекста на ЕС, тъй като страната ни допълнително се характеризира с високо ниво на отпадане на ученици от образователната система (над средното за ЕС) и относително ниско ниво на хора, които следват принципа обучение през целия живот. За последното отговорност носят както самите работници, така и работодателите, които не отделят достатъчно ресурси (финансови, времеви и др.) за обучение на наетия от тях персонал. България е втора по големина на несъответствието на квалификацията между търсена и предлагана работна сила (skills mismatch) от страните на ЕС.

Проблемът с предлагането на работна сила, в т.ч. квалифицирана, допълнително се засилва от протичащите демографски процеси в страната и от миграцията на хора към по-развитите трудови пазари най-вече на стари страни-членки на ЕС. Българският пазар на труда е част от общия пазар на труда в ЕС-28 и българските предприемачи почти свободно се конкурират с останалите за наличния трудов ресурс.

През следващите три години икономистите от БАН очакват да продължи да нараства търсенето на труд, като основен фактор за това ще е ръстът на икономиката в диапазона 2-2.7%.

През следващите три години средногодишният брой на заетите ще нараства с около 20 000 човека, а нивото на заетост ще достигне до 49.8% от работната сила (възрастова група на 15 години и повече). Заедно с увеличаването на

заетостта ще продължи процесът на намаляване на безработицата, макар темповете му да се забавят в сравнение с 2014-2015 г. Средногодишното ниво на безработица през 2016 г. се очаква да бъде 8.4%.

Демографската динамика все повече ще засилва важността на недостига на труд с конкретни характеристики като ограничение на развитието на фирмите в страната.

Основно средство за постигането на устойчив икономически растеж е постигането на висок ръст на производителността на използваните производствени фактори, в т.ч. и трудовия ресурс. Високият ръст на производителност на труда ще компенсира и евентуално високите ръстове на средната работна заплата през следващите години, които могат да се очакват при наличните трайни дисбаланси в предлагането и търсенето на труд в определени професии и икономически дейности.

От тази гледна точка приоритет в правителствената политика трябва да бъде повишаване на ефективното използване на трудовия ресурс, а не толкова намаляване на нивото на безработица в страната (ако тези две цели са алтернативни в някои случаи).

За 2015 година нивото на безработица е 9.2%, броят на заетите в икономиката през 2015 г. е 3 446 200 човека. Заетостта се увеличава във всички основни икономически сектори (промишленост, строителство и услуги), като намаляват единствено в аграрния сектор.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014