EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Недостиг на лекарства в ЕС: причини и решения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недостиг на лекарства в ЕС: причини и решения

mail16:15 | 21.07.2020прегледи 587 коментарикоментари 0


През април 2020 г. университетски болници предупредиха за опасността от изчерпване на запасите от някои лекарства - анестетици, антибиотици, препарати за отпускане на мускулите и други. Причините бяха намалялото производство, ограниченията за износ от други държави и стремежът към натрупване на резерви по време на здравната криза.

На 14 юли парламентарната комисия по околна среда и обществено здраве прие доклад, призоваващ Европа да си гарантира независимост в здравната област, като осигури снабдяването, възстанови местното производство и подобри координацията в рамките на ЕС.

Какво причинява недостига на лекарства

Между 2000 и 2018 г. недостигът на широко използвани лекарства се е увеличил многократно, показват данни на Европейската комисия. Над половината от продуктите, за които има липси, са лекарства за лечение на ракови заболявания, инфекции и смущения на нервната система (епилепсия и Паркинсон).

Съществуват редица причини за проблема. Част от тях са свързани с производството, с неочаквани пикове в търсенето вследствие на епидемии или природни бедствия, но също така и поради различията в цените, които се определят на национално ниво и които могат да направят продажбата в една страна далеч по-изгодна от продажбата в друга.

Европейският съюз все повече зависи от вноса на активни вещества, химически суровини и лекарства от външни страни, основно Индия и Китай.

Геополитическото измерение на недостига на лекарства 

  • 80% от активните фармацевтични съставки идват от Индия и Китай 
  • 40% от готовите лекарства, които се продават в Европа, се произвеждат в Китай и Индия 
  • Китай и Индия произвеждат 60% от лекарството парацетамол в света, 90% от лекарството пеницилин и 50% от лекарството ибупрофен 

Предложението на Парламента

Докладът на комисията по обществено здраве посочва три приоритетни области:

  • Възстановяване на независимостта на ЕС в осигуряването на медицински лекарства и оборудване
  • Засилване на координацията в рамките на ЕС, допълване на националните мерки за гарантиране на достъпни и качествени здравни услуги
  • По-тясно сътрудничество между страните в ЕС

Депутатите приветстват новата здравна програма “ЕС в подкрепа на здравето”, която си поставя за задача да направи лекарствата и медицинското оборудване по-достъпни. Те призовават за мерки на европейско ниво срещу недостига и за разработване на иновативни и координирани стратегии, включително общи поръчки на лекарства.

Докладът препоръчва:

  • идентифициране на места за развитие на производство в ЕС с поставяне на акцент върху снабдяването с основни и стратегически лекарства
  • финансови стимули за преместване на производството в Европа
  • създаване на резерв на ЕС на лекарства от стратегическо значение
  • обмен на добри практики при управлението на запаси
  • използване на цифрови решения за споделяне на информация относно липси
  • улесняване на пренасянето на лекарства между страните в ЕС
  • подкрепа на инвестициите и изследванията.

През 2017 г. Парламентът поиска по-голяма прозрачност на разходите за разработване на лекарства, получените държавни субсидии и пазарните разходи с цел осигуряване на по-достъпни цени на лекарствата.

Европейската комисия публикува през април 2020 г. препоръки за борба с недостига на лекарства във връзка с COVID-19. Тя призова за премахване на забраните за износ, избягване на трупането на запаси, засилване и реорганизация на производството, преразпределяне на наличностите по болници, оптимизиране на продажбите в аптеки и търсене на алтернативни лекарства.

Фармацевтична стратегия на ЕС

Текстът приканва Комисията да обърне внимание на проблема с наличието на лекарства и зависимостта от внос в следващата фармацевтична стратегия на ЕС. Тя се очаква да предложи решения за подобряване на достъпа до лекарства, засилване на иновациите в индустрията, запълване на празнини на пазара (например, за разработване на нови антимикробни препарати) и за намаляване на пряката зависимост от суровини от външни страни.

Следващи стъпки

Докладът за недостига на лекарства се очаква да бъде гласуван на пленарно заседание през септември.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg