EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Недостиг на кадри за АЕЦ у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недостиг на кадри за АЕЦ у нас

mail18:10 | 19.03.2024прегледи 330 коментарикоментари 0


Решение на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) относно лицензирането на горивото на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй" се очаква да има през април. Това съобщи председателят на АЯР Цанко Бачийски пред журналисти по време на отчета на регулатора за дейността му през 2023 година.  Плановият ремонт на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е предвиден за май, като в средата на месеца ще стане и зареждане на горивото. Цанко Бачийски посочи, че процесът на регулаторния преглед е протекъл гладко и на спокойствие.

"Ще има разрешение, когато е необходимо. Няма пречки да не издадем разрешение, но предстои такава работа, която изисква много внимание", посочи той. В разрешението ще бъдат поставени и условията, по които това гориво ще може да бъде използвано. 

Цанко Бачийски беше категоричен, че от АЯР са анализирали много внимателно експлоатационния опит на Украйна с използването на такъв вид гориво на "Уестингхаус". Позовавайки се на изводите на външните консултанти, той посочи, че няма набелязани проблеми.

"Притесненията в началото са разсеяни до голяма степен. Специално в това отношения нямаме притеснения", увери той и допълни: "Условията ще бъдат по-скоро по аспектите на експлоатацията на това гориво".

Във връзка с експлоатацията, съвместимостта на това гориво с използваната руска суровина е съществен елемент на анализа. Процесът на подмяна на руското ядрено гориво от ТВЕЛ с това на "Уестингхаус" ще става поетапно, в рамките на 4 кампании, посочиха от ръководството на АЯР.

Първата кампания ще е в средата на май със зареждането на 42 касети. "Тук се очаква работата на двете горива - руското и това (на "Уестингхаус" - бел. авт.), в продължение на четири години съвместно. Това е основната оценка, която трябва да направим – какво поведение имат двете горива", обясни Бачийски. 

Липсата на кадри за експлоатацията на бъдещия 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред най-големите притеснения, изразени от Бачийски. 

"Ще намерим кой да построи блока, но експлоатацията просто не я виждам при състоянието на човешките ресурси", каза той пред представители на медиите.

По думите му липсват специалисти, които да експлоатират реактора - ситуация, каквато е имало и през 90-те години, при пускането на 6-и блок.

Председателят на АЯР призова да се предприемат действия по отношение на кадровия проблем, защото наред с компетенциите на съответните специалисти в етапа на експлоатиране на бъдещия блок, качеството на работната ръка е от значение и по време на строителството, когато има много неща, които могат да компрометират сроковете и графиците.

За целта от "АЕЦ Козлодуй-Нови Мощности" трябва да обърнат внимание на наличието на достатъчно експерти, бе изтъкнато в хода на дискусията.  Председателят на АЯР сподели, че агенцията също има проблем с кадрите. 

"Към този момент, най-вероятно можем да се справим с външна помощ. Но на следващите етапи – при строителството на блока и въвеждането в експлоатация, категорично нямаме хора", изтъкна Бачийски и уточни, че от агенцията правят анализ, за да установят от какви хора и с какви умения имат нужда през различните фази. 

Цанко Бачийски беше категоричен, че е необходимо кадрово и финансово укрепване на регулатора.    

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158