EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Недостиг на кадри във всички сектори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недостиг на кадри във всички сектори

mail08:10 | 10.04.2023прегледи 659 коментарикоментари 0


Ниската безработица, която на много места в страната е под санитарния минимум от четири процента, вреди на развитието на бизнеса, каза за БТА Светлозар Петров, управител на „Джобтайгър“ ООД. Той откри варненското издание на Националните дни на кариерата, в което се представят над 30 компании. През настоящата година за пръв път форумът е в почивен ден, като целта е освен младежи, да го посетят и хора, които имат желание да сменят работата си.

Недостиг на кадри в страната има във всички браншове, допълни Петров. Според него икономическата криза няма да доведе до сериозни съкращения, а и тези, които бъдат освободени, винаги ще могат да намерят реализация в други сектори. В момента пазарът е на кандидата, т.е. обявените свободни позиции са много повече от тези, които търсят работа, обясни Петров.

Той допълни, че недостиг на хора има както в производството, така и в услугите. Особено с приближаващия летен сезон, туристическият сектор ще трябва да внася работници, каза още Петров.

Тази година борбата за кадри ще е голяма, коментира още управителят на „Джобтайгър“. По думите му важно е това, че фирмите вече осъзнават, че конкурентите им всъщност не са от същия бизнес, а от другите сектори, които търсят служители с идентична квалификация.

Според Петров българските предприемачи вече се стараят да квалифицират кадрите си, освен това в много компании се предлагат финансови бонуси и други социални придобивки, още при обявяване на офертата за свободна позиция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037