EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Недеклариран труд в България & ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Недеклариран труд в България & ЕС

mail06:38 | 11.05.2015прегледи 44349 коментарикоментари 0


Дял на анкетираните, които заявяват, че през последните 12 месеца са платили за стоки или услуги, за които имат основания да мислят, че са включвали недеклариран труд (например, не са получили фактура или касов бон)

На 7 май комисията по заетост в ЕП гласува предложение за създаване на европейска платформа за сътрудничество между страните в ЕС срещу недекларирания труд. Работата „на черно“ срещу заплащане изкривява пазара на труда, нанася загуби на публичните финанси и води до експлоатация на работниците, заявява докладчикът на ЕП по темата Георги Пирински (С&Д, България). Графиката на Европейския парламент показва предполагаемия размер на пазара на недеклариран труд по страни в ЕС (към 2013 г.)

Проблемът

Недекларираният труд се определя от Европейската комисия като „дейност, осъществявана срещу заплащане, която е легална по естество, но не се обявява пред органите на публичната власт“. По оценки на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и работа (Eurofound) стойността на недекларираните услуги в ЕС е достигала около 18% от общия БВП към 2012 г.

„Нерядко работниците са изложени на несигурни условия на работа, включително на тежка експлоатация“, посочва г-н Пирински. „Нечестната конкуренция облагодетелства компаниите, възползващи се от тези форми на работа. Не на последно място, това носи загуби за публичните финанси, тъй като не се плащат данъци и социални осигуровки“, допълва той.

Жилищните ремонти са най-често обект на недеклариран труд в ЕС според изследване на Евробарометър, проведено през 2013 г. – 29% от запитаните европейци, които са плащали за недекларирани стоки или услуги, посочват, че те са били свързани с работи по дома. В България най-често купуваните недекларирани стоки са храните.

Европейската платформа срещу недекларирания труд

Европейската платформа, чието създаване ЕП разисква, следва да създаде условия за съвместни действия на правоприлагащи органи от различните страни в ЕС. Г-н Пирински смята, че тя може да внесе принос „чрез експертни дискусии и обмяна на добри практики както по отношение на борбата с недекларирания труд, така и относно узаконяването на работните места“.

Платформата трябва да следва двупосочен подход, заявява докладчикът на ЕП – от една страна, да съдейства за превенцията на недекларирания труд, а от друга, да насърчава трансформацията на такъв труд в редовна заетост.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg